Kortkolom economie

‘Pensioenfonds claimt 250 mln van Goldman’

Rotterdam. Het pensioenfonds Vervoer claimt 250 miljoen euro van zakenbank Goldman Sachs. Dat meldde Het Financieele Dagblad vanochtend. Het pensioenfonds verwijt de Amerikaanse bank te hebben gespeculeerd op de prijsval van producten die de bank zelf aan het pensioenfonds had verkocht. Goldman Sachs beheerde tot ruim twee jaar terug het pensioengeld van Vervoer. De Amerikaanse zakenbank had honderden miljoenen euro’s van het pensioenfonds belegd in verpakte hypotheken en creditcardschulden via beleggingsfirma GMO. Goldman Sachs speculeerde tegelijkertijd via een andere afdeling op een koersdaling van die producten en verdiende daar miljarden mee. Het pensioenfonds verwijt Goldman dat de bank die belangenverstrengeling heeft verzwegen. De Amerikaanse bank beweert echter dat het bedrijf niets te verwijten valt, omdat de twee afzonderlijke afdelingen niet van elkaar zouden hebben geweten waar ze mee bezig waren. (Novum)

Energieconcern RWE schrapt 2.400 banen

Rotterdam. Het Duitse energiebedrijf RWE schrapt de komende twee jaar circa 2.400 banen. Dat heeft het moederbedrijf van het Nederlandse Essent vandaag bekendgemaakt. RWE wil zijn winstgevendheid eind 2014 met 1 miljard euro verbeterd hebben om zijn concurrentiepositie te beschermen. Het is onduidelijk waar de ontslagen zullen vallen. Eerder kondigde RWE al een sanering aan van 8.000 arbeidsplaatsen. Bij het energieconcern werken circa 72.000 werknemers. De operationele winst van RWE steeg de afgelopen zes maanden met 9 procent tot 3,6 miljard euro, de nettowinst bleef gelijk op 1,6 miljard euro. De omzet lag met 27,1 miljard euro iets onder de omzet van een jaar eerder. (NRC)

Raffinaderij van BP verkocht aan Tesoro

Rotterdam. De Brits-Amerikaanse oliemaatschappij BP verkoopt zijn raffinaderij in het Californische Carson aan zijn Amerikaanse branchegenoot Tesoro. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. De overnameprijs bedraagt 1,2 miljard dollar. Voor de voorraden betaalt Tesoro naar schatting nog eens 1,3 miljard dollar. De afronding van de verkoop wordt medio volgend jaar verwacht. BP heeft aangekondigd voor 38 miljard dollar aan bezittingen te verkopen om zo de schade te kunnen vergoeden die de olieramp in 2010 in de Golf van Mexico heeft veroorzaakt. Tot nu toe heeft BP akkoorden gesloten over 26 miljard dollar aan verkopen. (NRC)

‘Studenten hebben hulp ouders nodig’

Rotterdam. De meeste studenten kunnen zonder de financiële steun van hun ouders niet rondkomen. Dat concludeert het instituut voor budgetvoorlichting Nibud. Zes van de tien studenten krijgen volgens het instituut geld van hun ouders. Thuiswonende studenten krijgen gemiddeld honderd euro per maand en uitwonende studenten 233 euro. Twee derde van de ouders betaalt hoge rekeningen zoals het collegegeld, de zorgverzekering en studieboeken. Naarmate de studenten ouder zijn, krijgen ze minder vaak financiële hulp van hun ouders. (Novum)

Omzet Miele voor het eerst boven 3 miljard

Rotterdam. De omzet van Miele, de Duitse fabrikant van huishoudelijke apparatuur, is in het afgelopen, gebroken boekjaar met 3 procent gestegen tot 3,04 miljard euro. Daarmee is de omzet van de fabrikant van wasmachines, stofzuigers en vaatwassers voor het eerst boven de 3 miljard uitgekomen. Miele maakt geen winstcijfers bekend, maar zegt voor dit boekjaar „voorzichtig optimistisch” te zijn. (NRC)