Kortkolom buitenland

Somalië: Nederlanders beëindigen kaping

Brussel. Het Nederlandse schip HNLMS Rotterdam heeft in samenwerking met andere schepen de kaping beëindigd van een koopvaardijboot voor de kust van Somalië. Dat heeft de NAVO vandaag bekendgemaakt. Na een achtervolging van drie dagen wisten schepen van de NAVO en de Europese Unie de piraten te overmeesteren. De bemanning van het gekaapte schip is veilig. Meerdere opgepakte piraten worden op de Rotterdam vastgehouden totdat een besluit is genomen over hun lot. (AFP)

India verzekert tankers die olie Iran invoeren

Mumbai. India biedt net als Japan aan om tankschepen die Iraanse olie vervoeren van staatswege te verzekeren. Daardoor kan India zijn invoer van Iraanse olie voortzetten, ondanks Europese en Amerikaanse sancties die het strafbaar stellen voor particuliere firma’s om olietransporten uit Iran te verzekeren. Door de sancties kwam de beschikbaarheid van ruwe olie van India in gevaar. Importeurs van olie zijn huiverig om de invoer van Iraanse olie te hervatten. Ze vinden de voorwaarden van de regering niet aantrekkelijk. (AP)

Oom van Kim Jong-un op bezoek in Peking

Peking. De oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in Peking aangekomen voor overleg over economische samenwerking met China. Jang Song-thaek, gehuwd met de zuster van de vroegere leider Kim Jong-il, geldt als een machtige figuur in de Noord-Koreaanse bestuurselite. Volgens sommige bronnen is hij achter de schermen zelfs de machthebber. Noord-Korea verkeert in economische problemen en kan steun van China, zijn belangrijkste bondgenoot, goed gebruiken. Noord-Korea hoopt zones op de grens met China tot bloei te brengen. (AP, AFP)

Mijnwerkers doden elkaar in Zuid-Afrika

Johannesburg. Bij geweld tussen twee rivaliserende vakbonden voor mijnwerkers in Zuid-Afrika zijn sinds vrijdag negen doden gevallen, onder wie twee politieagenten. De situatie bij de Marikana-platinamijn van Lonmin, ongeveer 70 kilometer van Johannesburg, was vanmorgen nog steeds onrustig. De onrust in de mijnsector begon eerder dit jaar toen een nieuwe vakbond probeerde leden af te snoepen van de aan het regerende ANC gelieerde dominante National Union of Mineworkers. (NRC)

Schietpartij in Texas na bezoek deurwaarder

College Station. Een 35-jarige man in Texas heeft gisteren een gerechtsdeurwaarder doodgeschoten die hem op de hoogte stelde dat hij uit zijn huis zou worden gezet. Toen de politie arriveerde ontstond er een schietpartij waarbij een voorbijganger werd gedood en vier mensen gewond raakten, waaronder drie agenten. De schietpartij nabij de campus van de universiteit Texas A&M eindigde toen de politie de schutter dodelijk verwondde. Amerika is deze zomer opgeschrikt door meerdere ernstige schietpartijen. (AP)

Zweden in Wit-Rusland mogen niet opvallen

Minsk. Zweden doen er goed aan geen kleding te dragen die er Zweeds uitziet, geen nationale vlaggen te tonen en op geen enkele andere wijze te verwijzen naar hun afkomst zolang zij in Wit-Rusland zijn. Dat heeft de Zweedse ambassade in Minsk vanmorgen zijn burgers aangeraden. Zweden in heel Wit-Rusland hebben dreigingen met geweld ontvangen sinds het land door de Wit-Russische regering verantwoordelijk is gesteld voor een protestactie met ballonnen tegen het regime van president Loekasjenko. (AFP)