Iran accepteert toch buitenlandse hulp voor slachtoffers aardbevingen

Caption: An earthquake victim stands near damaged houses in the earthquake-stricken town of Azerbaijan in Iran, August 13, 2012. Rescue workers in Iran on Tuesday recovered more bodies three days after two powerful earthquakes struck the northwest of the country, killing more than 300 people, but officials played down reports that casualty numbers may still sharply rise. Picture taken August 13, 2012. REUTERS/Farshid Tighehsaz/ISNA (IRAN - Tags: DISASTER) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: An earthquake victim stands near damaged houses in the earthquake-stricken town of Azerbaijan in Iran, August 13, 2012. Rescue workers in Iran on Tuesday recovered more bodies three days after two powerful earthquakes struck the northwest of the country, killing more than 300 people, but officials played down reports that casualty numbers may still sharply rise. Picture taken August 13, 2012. REUTERS/Farshid Tighehsaz/ISNA (IRAN - Tags: DISASTER) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een slachtoffer van de aardbevingen op de puinhopen van de getroffen stad Azerbaijan. Foto Reuters / Farshid Tighehsaz

Iran verwelkomt alsnog buitenlandse hulp voor de slachtoffers van de twee dodelijke aardbevingen die het noordwesten van het land dit weekeinde troffen. Eerder gaf de Iraanse Rode Halvemaan nog te weten geen hulp nodig te hebben.

Bij de aardbevingen kwamen 306 mensen om en vielen er meer dan drieduizend gewonden. Gisteren stuurde de Iraanse hulpdiensten nog Turkse reddingswerkers terug die op eigen gelegenheid waren afgereisd naar Iran. En ook werd hulp uit Taiwan, Singapore, Duitsland en de Verenigde Staten geweigerd. Toch liet vice-president Mohammad Reza Rahimi vandaag via staatspersbureau IRNA weten dat het land “onder de huidige omstandigheden” bereid is om hulp uit het buitenland te accepteren.

De Iraanse autoriteiten vingen zelf al zo’n vijftigduizend ontheemde slachtoffers van de aardbevingen op.

Critici verwijten Teheran ervan niet snel genoeg gereageerd te hebben op de natuurramp, meldt persbureau AP. Zo was parlementariër Allahvedi Dehqani niet te spreken over het feit dat de hulp pas na drie uur op gang kwam in de getroffen gebieden. Collega Masoud Pezeshkian verweet de hulpdiensten dat zij “slecht georganiseerd” waren

Vooral de steden Ahar, Haris en Varzaqan, in de provincie Oost-Azerbeidzjan, werden zaterdag zwaar getroffen. Zeker twaalf dorpen werden totaal verwoest. In 425 andere dorpen werd de helft tot tachtig procent van de huizen beschadigd.

Iran ligt op meerdere breuklijnen. Er is gemiddeld minstens een aardbeving per dag. De overgrote meerderheid van de aardbevingen is echter zo licht dat ze niet eens worden opgemerkt. In 2003 kwamen 26 duizend mensen om het leven bij een aardbeving met een kracht van 6,6 die de stad Bam in het zuidoosten verwoestte.