Interview Westerling toch op tv

Veertig jaar lang lagen de opnamen onaangeroerd op de plank, maar vanavond is er eindelijk een omroep die een interview met kapitein Raymond Westerling durft uit te zenden. Het gesprek dat in het NCRV-programma Altijd wat wordt vertoond, werd in 1969 opgenomen door journalist Joop Buddinghausen, die inmiddels is overleden. Cameraman Hans van der Busken, die het gesprek filmde, gaf het materiaal aan Altijd Wat. Indertijd durfde niemand de beelden te laten zien, bang voor de reacties.

In het gesprek zegt Westerling dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor hetgeen in 1947 onder zijn commando op Zuid-Celebes is gebeurd. Bij overvallen op dorpen door Nederlandse speciale troepen, waarbij werd gezocht naar ‘terroristen’, kwamen 3.500 Indonesiërs om. Westerling liet velen van hen standrechtelijk executeren.

Dat hij op deze manier optrad in voormalig Nederlands-Indië heeft Westerling eerder gezegd, in interviews en in zijn memoires. Volgens NCRV-programmamaker Alje Kamphuis voegen de beelden echter wel wat toe. „Het is toch even wat anders als je iemand dat zo ziet bekennen voor de camera.”

Westerling zegt in het interviewverder nog: „Ik sta totaal achter mijn daden, met dien verstande dat men onderscheid moet maken tussen oorlogsmisdaden en strenge maatregelen.” Anderen maakten zich schuldig aan oorlogsmisdaden, hijzelf niet, aldus Westerling.