IMF prijst IJsland en zichzelf om crisisaanpak

Het sterke economische herstel in IJsland is een voorbeeld voor andere landen met te hoge staatsschulden. Dat zei Daria Zakharova, hoofd van een IMF-missie na afloop van een bezoek aan IJsland tegen de pers.

IJsland belandde in oktober 2008 in een diepe crisis toen de drie grootste banken (Kaupthing, Landsbanki en Glitnir) failliet gingen. De totale schuld van de banken bedroeg meer dan tien keer het bruto binnenlands product van IJsland.

Met steun van het IMF wist IJsland de crisis te boven te komen. Het land voerde kapitaalrestricties in om te voorkomen dat geld uit het land vloeide. De overheid koos er ook voor om banken te herstructureren waarbij verliezen werden geleden door aandeel- en obligatiehouders en niet door belastingbetalers. Ook devalueerde IJsland de munt, waardoor de export aantrok.

Het gevolg? Dit jaar zal het land naar verwachting met 2,4 procent groeien. Ter vergelijking, de eurozone zal naar verwachting met 0,3 procent krimpen.

Het IMF gebruikt IJsland al langer als een succesverhaal. Vorig jaar organiseerde het IMF een congres met vooraanstaande economen om over de casus-IJsland en de methodes van het IMF te discussiëren. Waar de werkwijze van het IMF in het eilandstaatje aanslaat, is de methode vooralsnog weinig effectief in eurolanden, zoals Griekenland. Daar kan de munt niet gedevalueerd worden, slaan de hervormingen nog niet aan en groeit de weerstand tegen de inmenging van het IMF en de Europese instellingen.