'Ik zou in Amsterdam willen varen, moet geweldig zijn'

Naam: Nick Linder (24)

Is: Kapitein

Werkt: Op de veerpont naar Alcatraz, het befaamde eiland bij San Francisco waar een gevangenis huisde.

„Ik kreeg mijn eerste boot toen ik twaalf was. Een zeilbootje van vier meter lang. Ik heb er iedere hoek van de baai mee verkend, ik voer iedere dag. Mijn vader had wel tien boten. Hij werkte op een scheepswerf. Na schooltijd kwam ik vaak helpen. Ik was altijd op het water, of tussen de boten.

„Op mijn negentiende heb ik mijn vaarlicentie gehaald. Het is niet zo dat ik altijd al wist dat ik schipper wilde worden. Ik denk dat ik niet anders kon. Het zit in mijn bloed, ik ben voorgeprogrammeerd. Ik heb ook een bachelor-diploma in business gehaald, dus ik zou aan land een baan kunnen zoeken. Maar het water trekt me. Ik voel me er thuis.

„Tijdens mijn opleiding deed ik ‘grote vaart’. Ik ben naar Seattle gevaren en naar Mexico. Het was mooi, maar ook eenzaam. Ik was maanden van huis en miste mijn vrienden en familie. De oceaan is uitgestrekt en stil, terwijl ik graag aanspraak heb.

„Mijn huidige baan is ideaal: ik ben de hele dag op de boot en ’s avonds kan ik gewoon naar huis. Alcatraz trekt toeristen van over de hele wereld. Ik heb contact met mensen van alle continenten, dat is inspirerend. Ik hoef niet de wereld in, de wereld komt naar mij toe. Kinderen vind ik het leukst. Soms laat ik ze aan het roer staan, dat vinden ze geweldig.

„Ik ga acht keer per dag met de boot heen en weer, vijf dagen per week. Op sommige dagen is het saai. Dan ga ik tellen hoe vaak ik nog het water over moet: zeven, zes, vijf... En natuurlijk zijn niet alle toeristen leuk. Als het mistig is, willen mensen soms hun geld terug. Maar klagers zijn uitzonderingen, meestal is de sfeer goed. De mensen zijn op vakantie natuurlijk. En van varen worden mensen blij.

„Per jaar heb ik drie weken vakantie. Dan ga ik naar het Tahoemeer, ongeveer drie uur rijden van hier. Ik neem mijn boot mee en ga varen en waterskieën. De jongens die hier op de boot werken, gaan mee, dat zijn mijn vrienden. Mijn vakantie verschilt in dat opzicht niet eens zo veel van mijn gewone werk: ik ben met mijn vrienden op het water.

„Het liefste zou ik eens om de wereld zeilen. Dan zou ik wel lange tijd vrij moeten zijn, dat zie ik niet snel gebeuren. In de komende jaren zou ik wel eens een verre reis willen maken, naar Azië of Australië. Of naar Amsterdam. Ik heb gehoord dat je daar binnen de stad van plaats naar plaats kunt varen, dat moet geweldig zijn.”

Tekst & foto Eva de Valk

    • Eva de Valk