Hollande belooft orde te herstellen na hevige rellen in Amiens

Zowel auto's als gebouwen gingen gisteren in Amiens in vlammen op tijdens de hevige rellen in die stad. Foto Reuters / Pascal Rossignol

De Franse president François Hollande zegt dat zijn regering alles zal doen wat nodig is om de rust en orde te herstellen na de gewelddadige rellen in Amiens gisteravond en vannacht. Zestien politieagenten raakten gewond.

In het Noord-Franse Amiens ging jongeren gisteravond de straat op en begonnen met rellen. Ze trokken mensen achter het stuur van hun auto’s vandaan om er vervolgens mee weg te scheuren. Ook staken ze een school en een jongerencentrum in brand.

Tegen de tijd dat de relschoppers vanochtend waren uitgeraasd waren zestien politieagenten gewond geraakt. De burgemeester van Amiens, Gilles Dumailly, zei vanochtend:

“De confrontaties waren zeer, zeer gewelddadig.”

Hollande: meer geld voor politie

Aan de rellen kwam pas een einde toen de plaatselijke politie versterking had gekregen van federale politie-eenheden. Bij de onrust waren zo’n honderd jongeren betrokken. Waardoor de vlam in de pan is geslagen, is nog niet duidelijk. Maar de rellen riepen uiteraard direct herinneringen op aan de ernstige en langdurige ongeregeldheden in de arme buitenwijken van Franse steden in 2005.

Eerder deze maand werd een lijst gepubliceerd van vijftien Franse districten die als probleemgebied werden gekenschetst. Amiens is daarop een van die vijftien. De regering zei dat de vijftien gebieden bijzondere aandacht behoeven en dat er meer geld in zal worden gestoken.

Hollande zei vandaag dat zijn minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, onmiddellijk naar Amiens zal reizen om nogmaals te benadrukken dat de Franse staat alles zal doen om het geweld te stoppen. Hollande: “Onze prioriteit is de veiligheid en dat betekent dat wij bij de volgende begroting ook meer geld voor de politie zullen inruimen.”

    • Niels Posthumus