Geen openlijk verzet tegen ontslag legerleider Egypte

De machtsstrijd tussen de nieuwe leider van Egypte, Mohammed Morsi, en het leger is nog niet beslecht.

Rotterdam. Het Egyptische leger lijkt zich niet openlijk te verzetten tegen de beslissing van president Mohammed Morsi om opperbevelhebber en minister van Defensie Mohammed Hussein Tantawi te ontslaan. Dat meldt persbureau Reuters. Morsi zette ook een streep door de door het leger afgekondigde grondwettelijke amendementen die het militaire apparaat veel macht gaven. De verwachting was dat de Opperste Militaire Raad (SCAF) de beslissing van Morsi niet zou accepteren.

Op Facebook lieten bronnen dicht bij SCAF weten dat de beslissing een „natuurlijke” overgang van de macht representeert, die het zelf voor ogen had na het aftreden van president Hosni Mubarak begin 2011. Het Egyptische staatspersbureau meldde geen „negatieve reacties” binnen het leger en ook zouden geen „verdachte” troepenbewegingen zijn waargenomen in het land.

Toch is de beslissing van Morsi een cruciale stap in de machtsstrijd tussen Morsi en het leger. Dat laatste pleegde in juni vlak voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de facto een staatsgreep door verregaande bevoegdheden naar zich toe te trekken en het parlement te ontbinden. Het is onduidelijk met welke bevoegdheden Morsi Tantawi wegstuurde. Egypte heeft nog geen grondwet. Het opstellen daarvan is juist een belangrijk onderdeel van de machtsstrijd tussen president en legertop. NRC