Feesten, natuur of kindermenu op Ibiza

Op Ibiza heb je strandkeuze genoeg. Dus waar kun je het best heen? Heb je zin in een feestje of in ongerepte natuur? Reis je met kinderen of wil je die juist uit de weg gaan? Negen stranden onder de loep.

1Sa Pedrera

Het kristalheldere water van Sa Pedrera is vereeuwigd door schrijvers en kunstenaars, en het strand wordt nog steeds bevolkt door mediterende hippies. Alleen daarom al een reden om te gaan. Hoe je er komt? Bij de Torre des Savinar (in het natuurreservaat Cala d’Hort) recht naar beneden. Trek je bergschoenen aan want het is een spannende route.

Dichtbij: San José Parkeren: Strand: Faciliteiten: Oordeel: Niet geschikt voor kinderen, er is geen bar of toilet en er zijn geen bedjes of parasols. Puur natuur dus.

2Cala d’Hort

Kom voor of na de siësta en je begrijpt direct waarom Cala d’Hort een van de populairste stranden van Ibiza is. Het uitzicht op de 400 meter hoge berg Es Vedrá is overweldigend en je ligbed staat praktisch ín zee. Historici en archeologen opgelet: op de heuvel boven de baai is onlangs een begraafplaats van Feniciërs blootgelegd.

Dichtbij: San José Parkeren: Strand: Faciliteiten: Oordeel: Een perfect familiestrand, al moet je wel even lopen voor frietjes. En zijn de ligstoelen doorgezakt.

3Cala Vadella

Dit hagelwitte zand strand op 8 kilometer van San José is groot genoeg om niet vol te lijken en klein genoeg voor een relaxte sfeer. Bij het restaurant onder de bomen (Puerto Cala Vadella) serveren ze tapas op het strand. Exclusiever zit je bij Maria Louisa, waar je de beste paella van Ibiza eet.

Dichtbij: San José Parkeren: Strand: Faciliteiten: Oordeel: Het aller-aller-allerfijnste strand voor families door ondiep water, overzichtelijke baai en alles ligt binnen handbereik (wc's, restaurant, bar, supermarkt).

4Cala Moli

Nog geen 10 minuten rijden van Cala Vadella ligt Cala Moli. Een intiem zandstrand in een besloten baai met aan weerszijden hoge rotspartijen. Kindvriendelijk want kalm aflopend water met her en der een rots, dus neem waterschoenen mee.

Dichtbij: San José Parkeren: Strand: Faciliteiten: Oordeel: Een kleinere en uitgeklede variant van Cala Vadella. Zelfde idee, minder horeca en mensen.

5Cala Carbó

Bij Balneario vangen de eigenaar en de chef ’s winters hun eigen vis met een llaüt (een traditionele Mediterrane boot) en ’s zomers wordt de catch of the day op dit romantische ministrand gebracht door een paar vissers. Reserveren is aan te raden.

Dichtbij: San José Parkeren: Strand: Faciliteiten: Oordeel: Ongekend mooi en lekker. Eten met je voeten in het zand.

6Sestagnol

Bij restaurant/bar PK2 – gebouwd op de rotsen van Sestagnol – draaien ze heerlijke muziek en toch heb je het rijk (op een paar verdwaalde nudisten na) alleen. Dat komt waarschijnlijk door het kiezelstrand en het feit dat de zon vrij vroeg achter een berg verdwijnt. De perfecte plek voor een privéfeestje.

Dichtbij: Ibiza stad Parkeren: Strand: Faciliteiten: Oordeel: Vlakbij Ibiza stad, gastvrije uitbaters. Neem waterschoenen mee. Bijzonder: de houten steiger en de vissershutjes verderop.

7Es Codolar

Nippen aan een cocktail, sabbelen op een sardientje en priegelen aan een king prawn. Dat is de bedoeling bij Cap des Falcó, de loungebar op het strand van Es Codolar. Beroemd om z’n zonsondergang, berucht om de feestjes. En het prijskaartje. Waar de gemeentelijke zonnebedjes gewoonlijk 8 euro kosten, betaal je hier 50.

Dichtbij: Ibiza stad Parkeren: Strand: Faciliteiten: Oordeel: De ruige route ernaartoe – langs een natuurpark vol bergen zout – is adembenemend en de plek ook. Kinderen liever thuislaten.

8Ses Salines

Via de Jockey Bar kom je op het strand van Ses Salines. Hier is het allesbehalve rustig. Dat verandert als je op nog geen 500 meter lopen bij Sa Trinxa terechtkomt. Fijne bedjes, uitstekende service en genoeg eye candy voor hem en haar.

Dichtbij: Ibiza stad Parkeren: Strand: Faciliteiten: Oordeel: Zelfstandige kinderen kunnen hier lekker van de duinen rollen.

9Es Cavallet

Behalve blote billen tref je op dit 40 meter brede nudistenstrand ook veel beroemdheden. Parkeren is lastig maar voor zwangere vrouwen en auto’s vol kinderen is er valet parking. Niet zwanger en ook geen kinderen? Kom dan óf heel vroeg óf loop gewoon een stukje. De route langs het zoutwaterbassin is prachtig. Ga je lunchen bij El Chiringuito? Bestel dan de zeebaars in een korst van zeezout.

Dichtbij: Ibiza stad Parkeren: Strand: Faciliteiten: Oordeel: Hoewel er een prima kindermenu is, maken party people, celebs en fashionista’s hier de dienst uit.

    • Mathilde Hoekstra