Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Erwin Olaf sluit vrede met snackbarhouder - ‘kiss-in’ gaat gewoon door

Fotograaf Erwin Olaf heeft vrede gesloten met de snackbarhouder aan het Amsterdamse Hugo de Grootplein. “We hebben elkaar de hand geschud”, schrijft hij op zijn Facebookpagina. De geplande kiss-in gaat morgenavond desalniettemin gewoon door, laat hij per telefoon aan NRC Handelsblad weten.

Erwin Olaf op het Boekenbal 2009. Foto NRC Handelsblad / Vincent Mentzel

Fotograaf Erwin Olaf heeft vrede gesloten met de snackbarhouder aan het Amsterdamse Hugo de Grootplein. “We hebben elkaar de hand geschud”, schrijft hij op zijn Facebookpagina. De geplande kiss-in gaat morgenavond desalniettemin gewoon door, laat hij per telefoon aan NRC Handelsblad weten.

Afgelopen zaterdag ontstond ruzie tussen Olaf en de snackbarhouder toen de fotograaf na een etentje in een nabijgelegen restaurant op het plein begon te zoenen met zijn vriend. De snackbarhouder sommeerde hem daarmee te stoppen, tot woede van Olaf. “In Nederland mág dit, hoor”, liet hij de man weten. Olaf en zijn vriend begonnen opnieuw te zoenen en fietsten vervolgens weg.

Olaf schrijft nu op zijn Facebookpagina:

“Ik heb mij verontschuldigd over de toonhoogte van mijn woede, maar niet voor de inhoud van mijn woorden.”

Kiss-in krijgt een andere karakter

De kiss-in, die bedoeld was als protest tegen homohaat, krijgt morgen door de gesloten vrede een wat ander karakter. Om 20.35 uur zullen Olaf en de snackbarhouder elkaar eerst de hand schudden op het Hugo de Grootplein, ter beëindiging van het conflict.

Vervolgens zullen deelnemende stellen elkaar “hartstochtelijk zoenen, knuffelen of omhelzen”, aldus Olaf. De fotograaf weet niet hoe veel stellen zullen meedoen. Volgens hem neemt de snackbarhouder geen aanstoot aan de actie.

“Hij vindt het best.”

De snackbarhouder zei gisteren tegen de lokale tv-zender AT5 dat hij “absoluut niets tegen homo’s heeft.” Maar “het bleef niet bij een kus, het ging behoorlijk ver.” Naar eigen zeggen heeft de man Olaf en zijn vriend “netjes gevraagd om ergens anders te gaan staan zoenen.”

“Maar hierop begon hij dingen te roepen als; ‘dit is Nederland, het is een vrij land en dit mag hier’.”