Eerst maar even praten

Het Nederlands elftal kwam gisteren voor het eerst sinds het EK weer bijeen. Voor de training begon moest er wel nog wat uitgepraat worden.

KATWIJK - Bondscoach Louis van Gaal met assistent Danny Blind tijdens de training voor de vriendschappelijke wedsrtrijd tegen Belgie. Het Nederlands elftal oefent voor het eerst onder de nieuwe bondscoach Van Gaal en zijn staf. ANP TOUSSAINT KLUITERS

Redacteur Voetbal

Katwijk. Klaas-Jan Huntelaar maakte gisteravond aan de rand van het veld in Katwijk één ding duidelijk: tussen hem en Bert van Marwijk zou het niet meer goed gekomen zijn. De spits van Schalke 04 wikt en weegt zijn woorden en zegt: „Het is wel duidelijk dat ik niet tevreden was tijdens het EK. Maar ik wil dat afsluiten. Ik wil volle bak vooruit.” Of de rest van de selectie het verleden na het vertrek van Van Marwijk net zo lichtzinnig wil begraven zal moeten blijken.

Van Marwijk stapte na het desastreus verlopen EK gedesillusioneerd op bij Oranje. De bondscoach was de greep op zijn selectie kwijtgeraakt en kon niets anders dan zijn conclusies trekken. Van Marwijk trad niet naar buiten met zijn verhaal, maar het werd wel duidelijk dat de sfeer in de selectie dusdanig verziekt was dat goed presteren onmogelijk was geworden. Huntelaar en in iets mindere mate Rafael van der Vaart golden als de grootste stoorzenders.

De KNVB ging op zoek naar een gelouterde people manager en kwam uit bij Louis van Gaal. De nieuwe bondscoach nam bewust geen contact op met zijn voorganger omdat hij „onbevooroordeeld” wilde beginnen. Maar Van Gaal begreep ook wel dat hij niet zonder meer voorbij kon gaan aan wat er was gebeurd. Daarvoor was er te veel misgegaan. De coach zal alle internationals vragen om terug te blikken op het EK.

De selectie van het Nederlands elftal kwam gisteren voor het eerst sinds het EK weer bijeen in Noordwijk, in voorbereiding op het duel morgen met België. Op de gestopte aanvoerder Mark van Bommel na, meldden alle sleutelspelers zich keurig op tijd bij Van Gaal. Sommige spelers zoals Van Persie ontweken de pers door via de parkeergarage het hotel binnen te gaan. Kevin Strootman vertrok na een korte kennismaking alweer omdat hij te veel last had van zijn enkel.

Arjen Robben stopte wel even bij de draaideur voor de camera’s van de NOS en stipte in een paar zinnen de kern van de problemen aan. „Het afgelopen EK was natuurlijk waardeloos en een drama”, zei de aanvaller van Bayern München. „Het is denk ik goed om opnieuw te beginnen. Maar ik heb ook een beetje een dubbel gevoel. Er zijn dingen gebeurd die het bijna onmogelijk maken om als groep goed te presteren. Ik denk wel dat we daar als groep over gaan praten. We mogen niet vergeten wat daar is gebeurd.”

Uit een reconstructie die deze krant na de uitschakeling van Oranje maakte bleek dat sommige internationals, onder wie Huntelaar, Van der Vaart en Van Persie, het groepsproces ondermijnden. Spelers kwamen op voor hun eigen belangen, eisten privileges en gooiden de kont tegen de krib. Door de onverwachte nederlaag in het eerste groepsduel met Denemarken werd de onvrede groter en zag een wisselspeler als Huntelaar zijn kans schoon om voor eigen belang te vechten. Van Marwijk slaagde er niet in de problemen in te dammen en een noodkreet van Van Bommel en Wesley Sneijder die hun ploeggenoten op hun verantwoordelijkheden wezen hielp niet.

Na de derde en laatste nederlaag tegen Portugal verliet het aangeslagen Oranje het toernooi. De internationals waaierden uit over de wereld om ieder op hun eigen manier de klap te verwerken. Hoewel Huntelaar door verschillende partijen werd aangewezen als onruststoker, besloot de 56-voudig international niet te reageren in de media. „Nee, daar had ik geen behoefte aan”, zegt hij . „Gelukkig hebben andere spelers zoals Sneijder en Van der Vaart het voor me opgenomen. Wat geweest is geweest.”

Huntelaar, Van der Vaart en veel andere spelers hebben al wel de conclusie getrokken dat de internationals een andere weg in moeten slaan als ze resultaat willen behalen. „Iedereen zal ervoor moeten zorgen dat deze groep weer een eenheid wordt”, stelt Huntelaar. „Daar zal de nieuwe bondscoach ook een rol in gaan spelen. Deze trainer is weer heel anders. Er gaan vast andere regels gelden en er komen weer nieuwe kansen.”

Na de eerste dag was de hand van Van Gaal al een klein beetje zichtbaar. Al was het maar omdat Van Persie voor het eerst sinds tijden weer eens met de pers sprak. Met lichte tegenzin ontweek hij lastige vragen over het verleden en het heden.

    • Koen Greven