Een schijnbaar geordend systeem

People walk through the concrete blocks of the the Holocaust memorial in Berlin, Germany, Monday, Aug. 13, 2012. The memorial to the 6 million Jews killed in Europe under the Nazis was created by U.S. architect Peter Eisenman and consists of an undulating field of 2,711 blocks through which visitors can wander. (AP Photo/Gero Breloer) AP

Toeristen bekijken het Holocaustmonument in Berlijn. Het monument voor de 6 miljoen tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde joden van Europa is ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman, is 19.000 vierkante meter groot en bestaat uit 2,711 betonblokken van 2,38 bij 0,95 meter. De blokken variëren in hoogte van 20 centimeter tot 4,80 meter en zijn bedoeld om bezoekers een ongemakkelijk, verwarrend gevoel geven. Ze symboliseren volgens Eisenman een schijnbaar geordend systeem dat de aansluiting met de werkelijkheid volledig heeft verloren.

Het monument, dat zo’n half miljoen bezoekers per jaar trekt, is in mei 2005 geopend voor publiek, zestig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het monument staat aan de zuidkant van de Brandenburger Tor, die 28 jaar symbool stond voor de scheiding van Oost- en West-Duitsland, tijdens de Koude Oorlog. De poort stond op de grens tussen Oost en West in de Russische zone, maar was zichtbaar vanuit West-Berlijn. Zondag was het precies 51 jaar geleden dat de toenmalige DDR besloot de muur te bouwen.