‘Ecuador wil Assange asiel verlenen en denkt aan vluchtplan’

Caption: A barrier with a Free Assange posters are seen opposite the Ecuadorean Embassy in London August 14, 2012. Ecuador is likely to announce a decision on whether to grant political asylum to WikiLeaks founder Julian Assange before the end of the week in a case with diplomatic implications around the world, President Rafael Correa said on Monday. Assange has been taking refuge in the Ecuadorean Embassy in London since June 19 to avoid extradition to Sweden, where he is wanted for questioning on sex crime allegations. REUTERS/Ki Price (BRITAIN - Tags: SOCIETY POLITICS) Posters op de dranghekken voor de Ecuadoraanse ambassade in Londen waar Julian Assange zich verschanst heeft. Foto Reuters / Ki Price

Ecuador denkt er niet alleen over om WikiLeaks-oprichter Julian Assange asiel te verlenen, maar denkt ook aan manieren waarop hij veilig Groot-Brittannië kan verlaten.

Dat zei de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino vandaag, meldt persbureau Reuters. Vanochtend liet de Ecuadoraanse president Rafael Correa nog doorschemeren dat het land deze week nog een beslissing zou nemen over Assange.

Correa ontkent naar aanleiding van de uitspraken van Patino dan ook dat er op dit moment al een beslissing is genomen over de kwestie.

De WikiLeaks-oprichter zocht op 19 juni zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om zo uitlevering aan Zweden te voorkomen. De Britse politie wil hem arresteren vanwege het schenden van zijn huisarrest. De WikiLeaks-oprichter vroeg daarop politiek asiel aan in Ecuador in de ambassade in Londen.

Patino: is de vraag of Groot-Brittannië meewerkt

Minister Patino leidt het onderzoek naar de mogelijke asielverlening aan Assange. En hij houdt zich ook bezig met een mogelijk vluchtplan voor de hacker van de ambassade in Londen naar Ecuador. Patino:

“Buiten internationale verdragen, het recht op asiel etc, en de autonomie en soevereiniteit om moet de nationale overheid (van Ecuador) een beslissing van deze aard nemen. We moeten zien wat daarna gebeurt [...] Het gaat hier niet alleen om het verlenen van asiel aan Assange, maar ook of hij een veilige reis wordt gegarandeerd door de Britse overheid. Is dat mogelijk? Het is iets waarmee we rekening moeten houden.”

UITLEVERING AAN ZWEDEN VOOR VERKRACHTINGSZAAK

De rechter in Groot-Brittannië bepaalde eind mei dat de oprichter van WikiLeaks, die medio 2010 beschuldigd werd van het verkrachten van twee Zweedse vrouwen, door Groot-Brittannië moet worden uitgeleverd aan Zweden.

Assange heeft de Zweedse aanklachten altijd ontkend en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn. In juni wees het Britse Hooggerechtshof het verzoek van Assange om de zaak rond zijn uitlevering te heropenen af.

    • Hans Klis