Ecuador: deze week besluit over Assange

Britse politieagenten houden de wacht voor de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Foto Ap / Tim Hales

Ecuador hoopt deze week bekend te kunnen maken of Wikileaks-voorman Julian Assange asiel wordt verleend. Dat heeft de Ecuadoraanse president Rafael Correa gisteravond gezegd.

Correa zei op de Ecuadoraanse staatstelevisie dat het noodzakelijk is om een grote hoeveelheid materiaal over internationale wetgeving te bestuderen om zo een verantwoordelijke en afgewogen beslissing te kunnen nemen. Hij zei te verwachten dat de laatste rapporten daarover morgen worden ingeleverd.

Assange zocht op 19 juni zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om zo uitlevering aan Zweden te voorkomen. De Britse politie wil hem arresteren vanwege het schenden van zijn huisarrest. De WikiLeaks-oprichter vroeg daarop politiek asiel aan in Ecuador in de ambassade in Londen.

Ecuador bood Assange in november 2010 al onderdak aan. Het land prees de oprichter van WikiLeaks toentertijd als iemand die “licht” probeert te brengen in “de duistere hoeken van informatie”.

Uitlevering aan Zweden voor verkrachtingszaak

De rechter in Groot-Brittannië bepaalde eind mei dat de oprichter van WikiLeaks, die medio 2010 beschuldigd werd van het verkrachten van twee Zweedse vrouwen, door Groot-Brittannië moet worden uitgeleverd aan Zweden.

Assange heeft de Zweedse aanklachten altijd ontkend en zegt dat ze politiek gemotiveerd zijn. Vorige maand wees het Britse Hooggerechtshof het verzoek van Assange om de zaak rond zijn uitlevering te heropenen af.

    • Annemarie Coevert