Economische crisis doet Van Lanschot pijn

De winst bij Van Lanschot is het afgelopen half jaar fiks gedaald. Door de crisis moet de bank grote voorzieningen nemen op uitgeleend geld.

De winst bij Van Lanschot is het afgelopen half jaar fors gedaald. De winst bij de bank daalde met 87 procent naar 5,7 miljoen euro. In het eerste half jaar van 2011 maakte de bank nog een winst van 42, 8 miljoen euro. Dat heeft de bank vandaag bekendgemaakt.

Van Lanschot blijkt last te hebben van alle problemen die een bank heeft tijdens een economische crisis. Banken moeten meer voorzieningen treffen op uitgeleend geld. De concurrentie op spaarmarkt is groot, waardoor banken veel minder verdienen aan rente. En vaak beginnen banken in tijden van crisis programma’s om de kosten te drukken. Maar dergelijke programma’s kosten in het begin vaak alleen maar geld. Eerst de kosten, dan de baten.

Zo moest Van Lanschot afgelopen half jaar een eenmalige last van 11,9 miljoen euro nemen, waarvan 11,7 miljoen aan ontslagvergoedingen. Die kosten komen voort uit het zogeheten investerings- en kostenreductieprogramma van de bank. Met andere woorden: minder mensen, minder kosten. De afgelopen periode verdwenen bij de bank 101 fte’s.

Bij tegenvallende resultaten wijzen banken en bedrijven vaak naar de onderliggende resultaten. Dat is het resultaat zonder allerlei eenmalige kosten, zodat het nog ergens op lijkt. Ook bij Van Lanschot weten ze hoe het werkt. De bank begint het persbericht van vandaag met een onderliggende nettowinst van 16 miljoen euro. Overigens is ook dat een fikse daling van 63 procent in vergelijking met de winst van 42,8 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Daarom wijst de bank ook nog even naar de winst in de tweede helft van vorig jaar. Toen bleef er bij Van Lanschot slechts 300.000 euro over aan winst.

In een toelichting zegt de financieel bestuurder van de bank dat de resultaten vooral lager zijn uitgepakt door de moeilijke financiële markten, waardoor klanten bijvoorbeeld terughoudend zijn met beleggen. Daardoor verdient de bank minder. Ook zijn meer banken afhankelijk voor hun funding van het spaargeld dat ze op weten te halen. Daardoor stunten banken met tarieven om klanten te lokken en moeten ze klanten ook meer betalen. Dat merkt ook Van Lanschot in de rentemarge, schrijft de bank in een toelichting.

Daarnaast moest Van Lanschot net als veel andere banken weer meer voorzieningen treffen op uitgeleend geld. Door de crisis raken steeds meer klanten bij banken in de problemen met aflossen. Van Lanschot heeft een kredietportefeuille van 14 miljard euro. Daarvan bestaat 7,2 miljard euro uit aan verstrekte hypotheken aan particulieren, 2 miljard euro uit overige leningen aan particulieren en 5 miljard aan zakelijke kredieten.

In totaal heeft Van Lanschot voor 480 miljoen aan kredieten een voorziening getroffen. Die voorziening bedraagt in totaal 235 miljoen euro, waarvan de bank er het afgelopen half jaar 41,8 miljoen euro nam. Aan het verloop van de voorzieningen is goed de intensiteit van de crisis te zien. Het hoogtepunt lag in de tweede helft van 2009. Daarna namen de voorzieningen af, tot de tweede helft van vorig jaar. Sindsdien loopt de post weer op. Van Lanschot verwacht dat de voorzieningen hoog zullen blijven als de economie niet herstelt.

    • Tom Kreling