'Duitse overheid wil netbeheerder Tennet kwijt'

. Duitsland is ontevreden over de Nederlandse netbeheerder Tennet. Dat schreef de Duitse krant Handelsblatt maandag op basis van bronnen binnen de overheid. Volgens de krant denkt de Duitse regering dat Tennet, voor honderd procent een Nederlands staatsbedrijf, niet genoeg financiële slagkracht heeft om de benodigde uitbreiding van het Duitse energienetwerk tijdig te realiseren.

Tennet is sinds 2010 beheerder van het hoogspanningsnet in Duitsland. De Duitse regering wil dat binnen acht jaar 35 procent van de energie duurzaam wordt geproduceerd, ter vervanging van kernenergie. Belangrijk onderdeel van de plannen zijn de Duitse offshore windmolenparken in de Noordzee, die Tennet beheert. Deze windparken moeten de komende jaren op het Duitse hoogspanningsnet worden aangesloten. Volgens de krant vreest de overheid dat tekortschieten van Tennet de realisatie van de Energiewende, zoals de ambitieuze energieplannen van de Duitsers worden genoemd, in gevaar brengt.

Tennet liet al eerder aan de Duitse regering weten dat er een aantal structurele maatregelen moesten worden genomen om de plannen kans van slagen te geven, bijvoorbeeld in aansprakelijkheidsregelingen. Ook zegt het bedrijf positief tegen private investeringen te staan.

Volgens Handelsblatt is er interesse om het Duitse hoogspanningsnetwerk van Tennet over te nemen. Een woordvoerder van Tennet liet vandaag weten die interesse in twijfel te trekken, aangezien de vermeende kapers op de kust, verzekeraars Allianz en Munich Re, gisteren niet wilden reageren.

Tennet heeft inmiddels 6 miljard euro in de Energiewende geïnvesteerd. Maar volgens Handelsblatt moet er in totaal 15 miljard in het project worden gestoken. Volgens de woordvoerder een cijfer dat „niet te bevestigen is”. „Hoeveel het precies gaat kosten is onbekend, het betreft hier een enorm project, met veel spelers en veel afhankelijkheden. Wij geloven in het project, maar er moeten nu eerst beslissingen genomen worden. Er moet duidelijkheid komen voor we verder gaan.”

De Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rössler spreekt donderdag in Den Haag over de onzekerheden rond Tennet, tijdens zijn bezoek aan demissionair minister Maxime Verhagen.