’27 doden en 110 gewonden’ bij zelfmoordaanslagen Afghanistan

Bij drie zelfmoordaanslagen in het zuidwesten van Afghanistan zijn zeker 27 mensen om het leven gekomen. Daarbij zouden ook meer dan 110 gewonden zijn gevallen.

Dat melden autoriteiten aan persbureau AP. De aanslagen vonden plaats op drie afzonderlijke plekken in de stad Zaranj in de provincie Nimroz.


Grotere kaart weergeven

Volgens de lokale politie waren meer dan drie zelfmoordterroristen betrokken bij de aanslagen, maar gingen de bommen bij de anderen niet af. Afgelopen nacht zouden al twee militanten doodgeschoten zijn door veiligheidsdiensten; werden er vanochtend drie gearresteerd en ook na de aanslagen werden er meerdere strijders door politieagenten gedood.

Angst voor infiltratie militanten bij politie en leger

Vorige week opende een Afghaanse agent zeker tien van zijn collega’s doodgeschoten in het district Dilaram, eveneens in de provincie Nimroz. De man, die mogelijk banden had met opstandelingen, werd zelf na zijn actie gedood. De angst is groot dat Talibaanstrijders en militanten de veiligheidsdiensten geïnfiltreerd hebben.

Talibaanstrijders en andere militante bewegingen hebben de afgelopen maanden hun aanvallen opgevoerd nu de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan steeds meer veiligheidstaken overdraagt aan Afghaanse veiligheidsdiensten. Er zijn inmiddels een half miljoen Afghaanse politieagenten en militairen die moeten samenwerken met zo’n 130.000 militairen onder NAVO-commando. Volgens het huidige plan trekken deze zich terug in 2014.