De olympische sporters zijn weer thuis

DEN BOSCH - De Nederlandse olympiers, waaronder de hockeymeisjes, Ranomi Kromowidjojo, Edith Bosch en Epke Zonderland, vieren feest tijdens hun huldiging op het Stationsplein in Den Bosch. ANP KOEN VAN WEEL ANP

De Nederlandse olympisch equipe is gistermiddag – met de twintig medailles (zes gouden, zes zilveren en acht bronzen) – teruggekeerd in Nederland. De sporters werden in ’s-Hertogenbosch verwelkomd door zo’n 12.000 juichende supporters, meldde de NOS.

Om 12.00 uur Nederlandse tijd was het Nederlandse team in Londen op de speciaal versierde trein gestapt – de NS is een van de hoofdsponsors van sportkoepel NOC*NSF, vandaar de reis per trein. Na een overstap in Brussel kwamen ze een paar minuten over 16.00 uur aan in Den Bosch. Daar stonden de duizenden supporters op het stationsplein om de sporters te huldigen.

Behalve de huldiging, op een podium in de vorm van een gouden medaille met een lint eraan, waren er ook verscheidene optredens op het stationsplein. Onder meer van Ali B. en Nick & Simon, die ook tijdens de treinreis de olympische sporters al hadden vermaakt. Onderweg van Londen naar ’s-Hertogenbosch schreven de artiesten een variant op een nummer van Ramses Shaffy, ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, sport en bewonder’, dat ze vervolgens ten gehore brachten op het podium op het plein in Den Bosch.

De officiële huldiging van de medaillewinnaars door premier Mark Rutte vindt vandaag plaats in de Ridderzaal in Den Haag. Een bezoek van de (para)olympiërs aan koningin Beatrix is dit keer niet direct na de huldiging, zoals voorgaande Olympische Spelen het geval was , maar pas op 18 december. Het wordt gecombineerd met een feest van sportkoepel NOC*NSF, dat dan zijn honderdjarige bestaan viert. NRC