'Consulaat Eritrea perst Eritreeërs af'

Het Eritrese consulaat in Den Haag perst Eritrese Nederlanders af. Door middel van bedreigingen en intimidatie worden ze gedwongen om 2 procent van hun inkomen af te staan. Dat heeft de Volkskrant vanochtend gemeld.

Een aantal Eritreeërs uit Amersfoort heeft in juni een brief geschreven aan burgemeester Lucas Bolsius, waarin ze voorbeelden geven van de afpersingspraktijken. Wat het meest voorkomt, is ontzegging van consulaire diensten totdat de ‘belasting’ is betaald. Ook dreigt het consulaat met geweld tegen familie in Eritrea en met weigering van uitreisvisa als mensen naar Eritrea terugkeren.

Het consulaat zou eveneens culturele evenementen organiseren, die als dekmantel fungeren voor het innen van geld. In Zaandam is zo’n evenement afgelast nadat de zaalverhuurder onder druk van de gemeente het contract heeft verbroken.

De afpersing blijft niet beperkt tot Nederland, blijkt uit een rapport dat de VN Monitoring Group on Somalia and Eritrea in juli publiceerde. De Eritrese president Isaias Afewerki bepaalde in 1992 dat alle Eritreeërs in het buitenland 2 procent van hun inkomen moesten afdragen „voor de wederopbouw van het land”.

Het rapport meldt dat Groot-Brittannië en Duitsland Eritrea te verstaan hebben gegeven met de praktijken te stoppen. Canada is een onderzoek begonnen naar afpersing door het consulaat in Toronto.

Eritrea, een voormalige kolonie van Italië, werd in 1962 opgeslokt door Ethiopië en werd na een lange strijd onafhankelijk. Het gesloten en zeer autoritair bestuurde land steunt de Somalische terreurgroep Al-Shabaab en rebellen in Ethiopië, waarmee het tussen 1998 en 2000 een hevige grensoorlog voerde.