CDA wil toch niet bezuinigen op kinderopvang

Speelgroep voor jonge peuters op het Javaplantsoen in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg. Foto NRC / Maurice Boyer

Op de kinderopvangtoeslag moet toch niet worden bezuinigd, zo vindt het CDA. Bij een te dure kinderopvang worden tweeverdieners met kinderen gedwongen om een van hun banen op te zeggen, zo zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma op Radio 1.

In het door de partij ondertekende Kunduz-akkoord en in het regeerakkoord staat dat de kinderopvangtoeslag vanaf volgend jaar moet worden versoberd. Nu laat Buma juist weten dat de staat een derde van de kosten moet blijven vergoeden.

Volgens Van Haersma Buma worden sommige tweeverdieners met kinderen door de bezuinigingsvoorstellen gedwongen om één van hun banen op te zeggen door te dure kinderopvang te duur wordt. Dat wil het CDA voorkomen.

Een op de vijf ouders werkt al minder door dure opvang

Momenteel werkt een op de vijf ouders al minder door de dure kinderopvang, zo schreef vakcentrale FNV enkele maanden geleden nog na een enquête onder zevenhonderd ouders. Twintig procent van de ouders is minder gaan werken vanwege de bezuinigingen op de kinderopvang. Daarnaast maakt 65 procent van de ouders minder gebruik van de opvang omdat die duurder uitpakt.

    • Annemarie Coevert