CDA wil langstudeerboete terugdraaien

Volgens CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma, hier op archiefbeeld, staat zijn partij niet langer achter de langstudeerboete. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het CDA staat niet langer achter de veelbesproken langstudeerboete, aldus Sybrand van Haersma Buma vandaag tijdens het eerste lijsttrekkersdebat in Utrecht.

Volgens Buma toont de aanhoudende kritiek aan dat de invoering van de langstudeerboete niet de juiste maatregel is geweest. Volgens de lijsttrekker moet de oplossing bij de universiteiten worden gezocht, niet bij de student. Buma: “Die langstudeerboete gaan we afschaffen.”

De boete voor studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen, een verhoging van het collegegeld met 3063 euro, werd vorige zomer goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. De maatregel gaat komend studiejaar in, ondanks een kort geding van verscheidene studentenorganisaties.

Minder draagvlak

NRC-onderwijsredacteur Bart Funnekotter noemt de uitspraak “interessant”, omdat “het CDA een van de laatste partijen was die vóór was.” Funnekotter: “Het lijkt er op dat het CDA, na de VVD, de handtekening onder de maatregel vandaan haalt.”

In reactie op het voorstel van Buma om de boete terug te draaien, liet PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom weten. “Dan is die boete hiermee van tafel.” Ook D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-leider Jolande Sap waren blij met de toezegging van Buma. ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob, voorstander van de maatregel, was minder enthousiast. “Het is niet onredelijk om van studenten te vragen dat ze binnen een bepaalde tijd afstuderen.”

    • Dirk Wijnand de Jong