Boot met 67 asielzoekers op weg naar Australië spoorloos

Australië doet er alles aan asielzoekers die met krakkemikkige bootjes het land proberen te bereiken van zijn kust weg te houden. Maar het nieuws dat een bootje met 67 asielzoekers aan boord vermoedelijk al een maand geleden is vergaan, zorgde vandaag toch voor enige opschudding.

„Helaas hebben we geen enkele aanwijzing dat die mensen in Australië zijn gearriveerd”, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Jason Clare vanmorgen. Hij reageerde daarmee op berichten van ongeruste familieleden van de opvarenden, die zeiden dat de asielzoekers al eind juni of begin juli koers zouden zetten naar Christmas Island, een Australisch eiland zo’n 400 kilometer ten zuiden van Indonesië. Sindsdien hadden ook zij niets meer van hun dierbaren vernomen. Het zou onder meer gaan om Palestijnse vluchtelingen. Eerder in juni waren ook al twee bootjes met asielzoekers omgeslagen, waarbij voor zover bekend ruim 90 mensen verdronken.

Juist vandaag debatteert het Australische parlement met de regering over nieuwe opvangmethodes voor zulke bootvluchtelingen. Een van de zaken waaraan de regering van premier Julia Gillard een einde wil maken is het recht van toegelaten bootvluchtelingen om familieleden te laten overkomen. Die maatregel heeft volgens critici in het verleden veel vluchtelingen gestimuleerd om met grote risico’s koers te zetten naar Australië. De conservatieve oppositieleider Tony Abbott verweet de regering de onnodige dood van veel asielzoekers niet tijdig te hebben voorkomen.

Premier Gillard wil de bootvluchtelingen in de toekomst zoveel mogelijk opvangen in buurlanden als Papua New Guinea en op het atol Nauru. Ook Abbotts partij zegde steun toe voor deze maatregel, die aansluit bij beleid dat de oppositie al langer voorstaat. Zowel in Papua New Guinea als op Nauru bestaat nog een opvangkamp voor vluchtelingen dat al eerder werd gebruikt door Australië. De bedoeling van de Australische regering is deze faciliteiten zo snel mogelijk weer in gebruik te nemen. (AP, Reuters, BBC)