Australië vreest voor 67 opvarenden vermiste vluchtelingenboot

Een Australische marineboot schaduwt een vluchtelingenboot met zo'n 180 mensen aan boord, afkomstig uit Indonesië. Archieffoto AFP

Australische autoriteiten zijn bezorgd over een boot met 67 opvarenden, waarschijnlijk asielzoekers, die niet meer is gesignaleerd nadat het ruim een maand geleden Indonesië verliet.

De Australische minister van Binnenlandse Zaken Jason Clare houdt er ernstig rekening mee dat de boot is gezonken, aldus persbureau Reuters vanochtend. “Er zijn geen aanwijzingen dat deze mensen in Australië zijn aangekomen”, zo verklaart Clare tegenover de Australische televisie.

Het is een van de vele schepen die de gevaarlijke oversteek probeert te maken naar Australië. Al bijna duizend mensen zijn sinds 2001 omgekomen in een poging om het vasteland van dit land te bereiken. Vaak zijn de boten niet geschikt om de zee op te gaan, en hebben daarnaast veel teveel mensen aan boord. Eind juni kwamen zo’n negentig asielzoekers om toen een vluchtelingenboot ten zuidwesten van het Indonesische eiland Java kapseisde.

Alternatieve plekken voor asielzoekers

Gisteren is er binnen de Australische regering over deze kwestie gesproken. Een commissie onder leiding van de voormalig defensiechef Angus Houston heeft de Australische regering geadviseerd om asielzoekerscentra op te zetten buiten Australië, zoals Papoea-Nieuw-Guinea zodat vluchtelingen uit Iran of Afghanistan de oversteek naar Australië minder snel zullen maken.

Daarnaast adviseert de commissie de regering om een nauwere samenwerking aan te gaan met Indonesië, waar veel mensensmokkelaars actief zijn die mensen naar Australië proberen over te brengen.

    • Annemarie Coevert