EU-lidstaten roepen ambassadeurs Wit--Rusland op het matje

Wit-Rusland staat te boek als de laatste dictatuur van Europa. President Loekasjenko is sinds 1994 aan de macht. Foto Reuters / Sergei Grits

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft vandaag de ambassadeur van Wit-Rusland ontboden om zijn ongenoegen te uiten over het uitzetten van Zweedse diplomaten. Ook andere EU-lidstaten hebben de ambassadeurs op het matje geroepen.

Rosenthal, die de ambassadeur op het ministerie ontving, protesteerde tegen de beslissing van Wit-Rusland om alle Zweedse diplomaten, onder wie de ambassadeur, het land uit te sturen. Het land nam het besluit omdat de Zweedse ambassadeur steun zou betuigen aan de democratische beweging in Wit-Rusland.

Nederland heeft bij de ambassadeur van Wit-Rusland ook geprotesteerd tegen de slechte omstandigheden waaronder politieke gevangenen worden vastgehouden en opnieuw gepleit voor hun onmiddellijke vrijlating. Rosenthal heeft verder zijn ‘ernstige bezorgdheid’ overgebracht over de gevangenneming van Anton Surapin, een student journalist die foto’s op het internet had geplaatst van een PR-stunt voor meer democratie.

http://www.youtube.com/watch?v=f8FkG-2bd8Q

De EU-lidstaten heroverwegen momenteel hun politieke contacten met Wit-Rusland, dat te boek staat als de laatste dictatuur van Europa. Ook worden de sancties tegen het land geëvalueerd. De huidige diplomatieke crisis en de zorgwekkende binnenlandse politieke situatie worden daarbij meegewogen, aldus Rosenthal.

In een soortgelijk geval, in februari dit jaar, sommeerde Wit-Rusland de ambassadeur van de Europese Unie en de ambassadeur van Polen het land te verlaten, en riep het land haar ambassadeurs in Brussel en Warschau terug. De oproep was een reactie op het besluit van de Europese Unie om nieuwe sancties in te stellen tegen het land. Westerse bankrekeningen van leden van het regime van president Loekasjenko werden bevroren en ruim tweehonderd ministers, politici, officieren van justitie, rechters, politieofficieren en KGB’ers waren niet langer meer welkom in de EU.

    • Dirk Wijnand de Jong