Zonder kaartje volg je Lowlands via YouTube

Geen kaartje voor Lowlands? Niet getreurd, want YouTube biedt met een livestream de mogelijkheid om het festival thuis achter de computer te volgen.

Concerten van de grote Lowlandspodia verschijnen live op YouTube. Voor de complete festivalervaring kun je kiezen tussen drie kanalen die tegelijkertijd online zijn. Veel van de concerten zijn ook later nog terug te kijken.

YouTube, sinds enige tijd eigendom van Google, experimenteert deze zomer met uitzendingen van toonaangevende Europese popfestivals. Eerder gebeurde dat met de Amerikaanse festivals Coachella en Bonaroo, het Belgische dancefestival Tomorrowland en afgelopen weekend Sziget in Hongarije.

Oude media blijven achter bij de promotie van alternatieve popmuziek, zegt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. „Jonge mensen luisteren niet naar de radio, ze zitten op internet om uit te vinden wat nieuw en goed is. YouTube kan een vergelijkbare betekenis hebben als MTV in de jaren tachtig en negentig. Er is veel muziek die niet op de radio gedraaid wordt, maar die je wel op de festivals hoort. Net zoals MTV destijds de doorbraak van Red Hot Chili Peppers en Nirvana forceerde, kan YouTube mediadruk bewerkstelligen die nieuwe bands sneller laat doorbreken naar een groter publiek.”

Vanaf vanochtend 11 uur is youtube.com/lowlands online