Zomerspelen met groots muzikaal geweld afgesloten, maar niet de beste ooit

Vuurwerkspektakel tijdens de sluitingsceremonie gisteravond in het London Olympic Stadium. Foto AFP / John Stillwell

Met een muzikale sluitingsceremonie in het olympisch stadion zijn de Zomerspelen van Londen feestelijk tot een einde gebracht. Rond 01.00 uur Nederlandse tijd werd de olympische vlam vannacht gedoofd. Even daarvoor had IOC-voorzitter Jacques Rogge de Spelen al officieel gesloten verklaard.

Tijdens de sluitingsceremonie stond de Britse muziek centraal. Bands als Madness, The Kinks en de Pet Shop Boys traden op aan het begin voordat de vlaggen van de deelnemende landen het stadion binnen werden gebracht. De Nederlandse driekleur werd gedragen door zwemster Ranomi Kromowidjojo, die goed was voor twee gouden plakken en een zilveren.

Niet de beste Spelen ooit

In het kielzog van de vlaggen kwamen de atleten van alle landen het stadion binnengestroomd. Toen iedereen binnen was kregen de marathonlopers hun medaille uitgereikt.

Voorzitter Lord Sebastian Coe van het organisatiecomité verklaarde dat de Spelen van Londen voor iedereen en door iedereen een succes waren geworden. IOC-baas Rogge prees ook de vrijwilligers en het publiek, maar de Belg noemde de Spelen niet de beste ooit. Volgens hem waren die derde Zomerspelen in Londen “vrolijk en glorieus“.

Geen David Bowie, wel The Who

Via een show met muziek van onder meer Queen, John Lennon, Fatboy Slim, de Spice Girls en Oasis en optredens van enkele supermodellen, acteur Russell Brand en Monty Python werd toegewerkt naar de officiële sluiting. Na de speeches mochten Take That en honderden balletdansers hun kunsten vertonen. Na het doven van de vlam sloot The Who sluitingsceremonie af, waar velen hadden gehoopt op David Bowie.

Rogge mocht voor de laatste keer de Spelen gesloten verklaren. De Belg was tijdens de Winterspelen van Salt Lake City in 2002 voor het eerst bij de Spelen als IOC-baas. Zijn tweede termijn loopt volgend jaar af. Bij de Winterspelen in Sotsji debuteert dus een nieuwe IOC-voorzitter.