Zomergastentips voor Jan: onkreukbaar, ondanks de blote vagijnen

Een mooie avond Zomergasten was het, met Lidewij Edelkoort. Zeker geen avond die voor iedereen bedoeld was, maar perfect voor jou. Je was de onkreukbare gisteravond.

Jan Leyers, op een bed.
Jan Leyers, op een bed. Foto Hollandse Hoogte / Merlijn Doomernik

Beste Jan,

Een mooie avond Zomergasten was het, met Lidewij Edelkoort. Zeker geen avond die voor iedereen bedoeld was, maar perfect voor jou.

Je was de onkreukbare gisteravond. Werd je door Edelkoort ineens gevraagd naar je gezinsleven, en of je meedeed aan het ‘nieuwe vaderen’ met je vier dochters. Daar kwam je, door kort maar liefdevol op je kroost in te gaan, mooi sympathiek door naar voren.

En dat terwijl je een krap half uur eerder nog stoïcijns doorpresenteerde, terwijl achter je op groot scherm een tros Balkanpenissen ergonomisch aan het bewegen was. De door Edelkoort meegebrachte ‘folklore-porno’ vroeg ook om onkreukbaarheid. Met het scherm vol blote vagijnen van wisselende kwaliteit liggen slechte grappen voor de hand. Maar je bleef serieus, en zelfs toen ze het smerigste verhaal vertelde dat ik ooit heb gehoord (over de levende vissen die in vagina’s gestoken worden, om er afrodisiacum van te maken) merkte je enkel op dat het wat klonk als heidens ritueel. Nee, niet voor iedereen deze uitzending. Maar je fietste er succesvol doorheen.

Edelkoort lijkt ook geen vrouw die zich lichtjes laat behandelen, dus je deed er hoogstwaarschijnlijk goed aan. Bovendien móest je wel scherp blijven, want de inzichten van je gast waren niet altijd meteen duidelijk. Dat je speels opmerkte dat ze in de Middeleeuwen waarschijnlijk niet meer zou bestaan, kon net. En ze lachte ook nog. Goed, toen ze na een bizar fragment ineens met zwarte stippen op haar gezicht zat, besloot je er niet te lang bij stil te staan. Daar hadden we thuis nog ietsje langer om kunnen lachen met z’n allen. Haar helpen met die dingen van haar gezicht verwijderen was waarschijnlijk humoristisch bedoeld - het kwam in elk geval zo over.

Maar al met al Jan, een uitzending waar weinig op valt aan te merken. Er ging niets mis! Je had zelfs een mooi hemd aan, gezien vorige week. Ook al had Edelkoort het leuker gevonden als je een blauw-wit gestreept shirtje aan had gedaan.

Dan Ben Verwaayen volgende week. Een man weer, spannend. En wellicht tegenovergesteld aan Edelkoort. Zij maakte zich zorgen over de crisis, Verwaayen staat er middenin. En waar Edelkoort losjes in het leven hangt en haar zorgen over de wereld in vage metaforen uitte (“ergens in de chaos is een weg naar een ander moment”), zal Verwaayen dichter bij de grond staan, gok ik. Hij heeft z’n strepen verdiend in de telecomsector, bij KPN, British Telecom en tegenwoordig Alcatel-Lucent. Een bedrijfsman, maar zeker ook politiek: in 2006 was hij voorzitter van de comissie die het VVD-verkiezingsprogramma schreef, de eerste verkiezingen voor die partij met Mark Rutte aan het roer.

Maar Zomergasten blijft een programma over mensen, dus wellicht is het aardig eens te vragen naar de 5.000 mensen die hij laatst heeft moeten ontslaan bij Alcatel-Lucent - over crisis gesproken. Ook zijn opmerkingen over de ‘hype’ over de islam zijn interessant. Misschien eens naar vissen hoe hij er nu, vlak voor de verkiezingen, in staat.

Verwaayen heeft overigens beloofd er een ‘leuke avond televisie’ van te maken, dus dat moet goedkomen. Misschien een jasje aan volgende week.

Succes weer volgende week, Jan. De beuk erin.

De komende weken schrijven Japke-d. Bouma (coördinator centrale nieuwsredactie NRC Handelsblad) en Peter van der Ploeg (chef NRC Digitaal) elke maandag Zomergastentips aan Jan Leyers, presentator van Zomergasten.