Geen Lowlands-kaartje? Goed nieuws: YouTube zendt concerten uit

Goed nieuws voor de mensen die geen Lowlands-kaartje hebben kunnen bemachtigen: YouTube gaat vanaf vrijdag via drie kanalen live concerten van het het driedaagse festival uitzenden. Na Lowlands zijn de beelden nog negentig dagen terug te kijken.

Van vier podia - Alpha, Bravo, Grolsch en India - worden straks concerten uitgezonden. De grote vraag is natuurlijk: welke artiesten hebben al toestemming gegeven om hun Lowlands-concert uit te zenden? Op de Lowlands-pagina op YouTube staan vooralsnog de volgende bands aangekondigd:

Vrijdag: Go Back To The Zoo, Cloud Nothings, The Black Seeds, Me First and Gimme Gimmes, Ben Howard, Bloc Party, The Black Keys
Zaterdag: James Vincent McMorrow, Alt-J, Spinvis, Eagles of Death Metal, La Pegatina, Nobody Beats The Drum 333″, Two Door Cinema Club, Blaudzun
Zondag: Nationaal Jeugd Orkest, Boy And Bear, Enter Shikari, The Maccabees, Alborosie & Shengen Clan + Ikaya, Benga (Live), Heideroosjes, The Cribs

Het is niet de eerste keer dat YouTube festivaloptredens live uitzendt. Zo gebeurde dat deze zomer al bij optredens van de Amerikaanse festivals Coachella, Lollapalooza en Bonaroo. Afgelopen dagen was het Hongaarse festival Sziget live via YouTube te volgen.

Beelden van het optreden van Radiohead op Bonaroo:

http://www.youtube.com/watch?v=3Torb6lQkK8&feature=player_embedded#!

Popjournalist Jan Vollaard sprak voor NRC Handelsblad met Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg over de samenwerking:

“YouTube kan een vergelijkbare betekenis hebben als MTV in de jaren tachtig en negentig. Er is veel interessante muziek die niet op de radio komt, maar die je wel op festivals hoort. Net zoals MTV destijds de doorbraak van Red Hot Chili Peppers en Nirvana stimuleerde, kan YouTube zorgen dat nieuwe bands sneller doorbreken naar een groter publiek. Als je daar niet op inspeelt, word je een dinosaurus die tot uitsterven gedoemd is.”

Uiteraard valt Lowlands dit jaar ook weer te volgen via radio, televisie en VPRO’s VPRO’s 3voor12. De VPRO kijkt met dubbele gevoelens naar de overeenkomst met YouTube. Erik van Heeswijk, hoofdredacteur Digitaal van de VPRO, zegt op 3voor12:

“Natuurlijk willen wij ons publiek liever niet delen, maar we sluiten onze ogen niet voor de veranderingen in de wereld.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een artikel van Jan Vollaard over de live-uitzendingen van Lowlands op YouTube. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)