VS en Turkije maken noodscenario’s Syrië

De Verenigde Staten en Turkije gaan samen voorbereidingen treffen voor de mogelijke val van de Syrische president Assad. In een gezamenlijke werkgroep gaan de twee landen hulp aan de oppositie en aan vluchtelingen coördineren. Ook zal de groep plannen maken die moeten voorkomen dat het grote Syrische arsenaal chemische wapens wordt ingezet, of in handen valt van extremistische groeperingen.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken Clinton en Davutoglu zaterdag in Istanbul afgesproken. De samenwerking betreft ook humanitaire en medische planning voor „het vreselijke geval dat chemische wapens worden gebruikt”, aldus Clinton op een persconferentie.

Toen haar werd gevraagd of ook de instelling van een no-fly zone boven Syrië wordt bekeken, antwoordde ze dat dat een van de kwesties is die de werkgroep diepgaand moet analyseren. Een snel advies daarover verwacht ze overigens niet.

De opstandelingen, die vandaag in de stad Aleppo opnieuw fel strijd leverden met het Syrische leger, hebben gevraagd om een no-fly zone, zoals de NAVO die vorig jaar boven Libië instelde. In de praktijk bleek dat niet alleen een vliegverbod te zijn voor de luchtmacht van de Libische leider Gaddafi, maar vooral uit te pakken als luchtsteun voor de Libische opstandelingen.

De Amerikaanse regering beschouwt Turkije als een cruciale partner in het Syrische conflict. De gezamenlijke werkgroep bestaat zowel uit militairen als diplomaten en medewerkers van inlichtingendiensten van beide landen, en zal zich bezig houden met „heel intensieve operationele planning”, aldus Clinton.

De twee landen spraken zaterdag ook af informatie over de situatie uit te wisselen via een nog op te zetten zenuwcentrum. Amerikaanse functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat ze er van uitgaan dat de val van het regime van Assad nog slechts een kwestie van tijd is. Clinton zei dat de VS de val van Assad willen te versnellen, „maar niet op een manier die meer doden, gewonden en vernietiging veroorzaakt”.

Op de roep om gewapende interventie reageert Washington steeds terughoudend. De Amerikaanse hulp aan de oppositie bestaat niet uit wapens, maar uit ‘niet-dodelijk materiaal’, zoals communicatieapparatuur. Ook met haar opmerking over een onderzoek naar een no-fly zone bleef Clinton heel voorzichtig. „Je kan geen weloverwogen besluiten nemen zonder grondige analyse en operationele planning”.

Haar Turkse collega Davutoglu zei dat het inzake Syrië tijd is dat landen stappen nemen om de humanitaire crisis in steden als Aleppo op te lossen. Welke stappen dat zouden moeten zijn, zei hij er niet bij. (AP, Reuters)