Vernietigend rapport over politie bij bloedbad Breivik

Hoewel al bekend was dat de Noorse politie ernstig gefaald had bij de terreuraanslag van Anders Breivik, waarbij vorige zomer 77 mensen omkwamen, heeft een officieel rapport daarover vandaag vernietigende details bekendgemaakt. Zo blijkt dat de politie aanvankelijk niet naar het eiland Utøya voer, waar Breivik bezig was in koelen bloede tientallen leden van de jongerenvereniging van de Arbeiderspartij dood te schieten, maar abusievelijk naar een ander eiland.

Was de politie eerder ter plaatse geweest, dan had de schietpartij eerder beëindigd kunnen worden, aldus het rapport. Toen een arrestatieteam bijna anderhalf uur nadat Breivik was begonnen met schieten op het eiland aankwam, gaf Breivik zich over. Dat was drie uur nadat in Oslo de autobom was afgegaan die Breivik bij een regeringskantoor had geplaatst.

Ook stelt het rapport dat de aanslag in Oslo voorkomen had kunnen worden „als bestaande veiligheidsmaatregelen waren nageleefd”.

Het rapport, dat is opgesteld door een onafhankelijke onderzoekscommissie, werd vanmiddag openbaar gemaakt en overhandigd aan premier Stoltenberg. Medische hulpdiensten hebben adequaat gereageerd, aldus het rapport, en de overheidscommunicatie was goed.

In juni werden de openbare zittingen van het proces tegen Breivik, die tien weken hadden geduurd, afgerond. Op 24 augustus wordt het vonnis verwacht, waarbij de vraag centraal staat of Breivik volgens de rechtbank toerekeningsvatbaar was. (AP)