Van Basten verliest met H’veen, zege FC Twente

Marco van Basten beleefde een slechte competitiestart als de nieuwe trainer van Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion verloor de Friese ploeg van NEC en daarmee wreekte zich direct het gebrek aan financiële slagkracht dat het onmogelijk maakt de ‘leeggekochte’ selectie kwalitatief op peil te houden.

Vandaag werd bekend dat Heerenveen de Guatemalteekse aanvaller Marco Pappa transfervrij overneemt van de Amerikaanse club Chicago Fire. De Friese club dreigt Oussama Assaidi kwijt te raken aan Ajax, al zei de vleugelaanvaller voor de camera van de NOS dat de Amsterdamse club hem een te laag salaris biedt. Ajax-trainer Frank de Boer zei in De Telegraaf vanochtend dat zijn club niet hoger gaat. „Je moet ook graag voor Ajax wíllen voetballen.”

FC Twente, dat deze zomer fors investeerde in de selectie nog voor het vertrek van spits Luuk de Jong, won thuis met 4-1 van FC Groningen. Dusan Tadic maakte tegen zijn oude club twee doelpunten en stond aan de basis van de twee goals van Nacer Chadli.

ADO Den Haag bezorgde Vitesse van de nieuwe trainer Fred Rutten meteen puntenverlies. In het Gelredome in Arnhem werd het 2-2. In een tijdsbestek van vier minuten scoorden kort na rust Tjaronn Chery (ADO), Wilfried Bony (Vitesse) en Danny Holla (ADO). De Braziliaan Jonathan Reis, die in zijn tijd bij PSV al veel vertrouwen genoot van Rutten, maakte twintig minuten voor tijd de 2-2 voor Vitesse.

PEC Zwolle kende zaterdagavond een uitstekende rentree in de eredivisie tegen Roda JC. In Kerkrade werd het 1-1. Heracles en VVV deelden in Almelo de punten (1-1).