Uitgelicht

Film

Unter den Brücken (Helmut Käutner, 1945, D). Wonderbaarlijk poëtische en lyrische film, een pleidooi voor individueel geluk, de omgang met de ander en onvoorwaardelijke vriendschap. Werd nota bene opgenomen in Duitsland in de laatste maanden voor de capitulatie. Hendrik en Willy (Carl Raddatz en Gustav Knuth) zijn samen eigenaar van een sleepschip dat de Rijn bevaart. Beiden worden verliefd op Anna (Hannelore Schroth) en maken een afspraak: wie haar hart wint moet van boord.Arte, 20.15-21.50u.

Bean (Mel Smith, 1997, GB). Speelfilmdebuut van Rowan Atkinsons kinderlijk wrede creatie Mr. Bean wordt ontsierd door onelegant plot over Londense museumsuppoost die in Amerika wordt gehouden voor een briljant kunsthistoricus. Maar de fans smullen. RTL8, 20.30u-22.15u.

Die Hard: With a Vengeance (John McTiernan, 1995, VS). Derde deel in serie avonturen is superieure actiefilm vol verrassingen van uiteenlopende aard. Schurk Jeremy Irons stuurt aangeslagen rechercheur Bruce Willis en diens burgermaat Samuel L. Jackson op vossenjacht door snikheet zomers New York. Niet opgeloste raadsels en incorrect uitgevoerde opdrachten leiden tot ernstige explosies.SBS6, 20.30-23.05u.

The Taking of Pelham 1 2 3 (Tony Scott, 2009, VS). Hyperactieve thriller leende de plot van de gelijknamige film uit 1974 met Walter Matthau en Robert Shaw. Gangster John Travolta wil wraak nemen op de stad New York, gijzelt de passagiers van een metro en eist losgeld dat binnen een uur geleverd moet worden. Hij wil alleen onderhandelen met de op een zijspoor gezette Denzel Washington. Ook met John Turturro, James Gandolfini. Titel verwijst naar de naam die metro’s in New York krijgen: vertrekstation plus tijdstip van vertrek. Deze metro vertrok om 1.23 uur in de middag vanaf station Pelham Bay Park. RTL5, 20.30-22.35u.

Raising Helen (Gary Marshall, 2004, VS). Typisch hartverwarmende film: de lach van Kate Hudson, schattige kinderen, sexy dominees en lieve buren. Hudson speelt een jonge carrièredame die de voogdij krijgt opgedrongen over de drie kinderen van haar overleden zuster. BBC 1, 00.50-02.40u.

L’autre moitié (Rolando Colla, 2008, CH/B). Trage, zwaarmoedige film over twee gescheiden opgevoede Algerijnse broers (de een westers, de ander islamitisch) die geconfronteerd worden met de verschillen tussen hun culturen. Hamid (Abel Jafri) maakt deel uit van een illegaal banknetwerk in Brussel. Op een dag krijgt hij een telefoontje van zijn in Zwitserland opgegroeide oudere broer Louis (Kader Boukhanef) dat hun moeder in het ziekenhuis is opgenomen.TV5, 01.00-02.30u.

Informatief

Panorama: Justice denied – the greatest scandal? Twintig jaar geleden bracht onderzoek van Panorama een gerechtelijke dwaling aan het licht: de ‘Cardiff Three’ zaten jaren onschuldig in de gevangenis voor een moord. Vanavond gaat hetzelfde programma uitzoeken waarom de politieagenten die destijds meinedige verklaringen hadden afgelegd nog altijd niet bestraft zijn. BBC 1, 21.30-22.00u.

Lorraine’s Fast, Fresh and Easy Food. Lorraine Pascale laat in deze nieuwe serie zien hoe men in een handomdraai de lekkerste gerechten op tafel zet zonder gebruik te maken van pakjes of potjes. Met een scala aan voorgerechten, hoofdschotels, desserts en gebak. BBC 2, 21.30-22.00u.

Pakistan Zindabad. Bij zijn ontstaan werd Pakistan opgezadeld met een ingewikkelde geopolitieke erfenis. Voortdurende spanningen met India, het instabiele buurland Afghanistan, wisselende allianties met de grootmachten, de rol van de islam: allemaal factoren in de ontwikkeling van het land. In deze documentaire archiefbeelden van en interviews met sleutelfiguren als vader des vaderlands Mohammed Ali Jinnah, Zulfikar Ali Bhutto en zijn dochter Benazir, generaal Zia ul-Haq. Canvas, 23.05-00.25u.

Geschichte im Ersten: Kinder des Lebensborn. Idee van Himmler: de Lebensbornheime, waar ongewenste kinderen van raszuivere Ariërs geboren konden worden om vervolgens geadopteerd te worden door pleegouders, vaak SS-families. In deze film vertellen drie van deze kinderen over hoe zij zich dubbel verraden gevoeld moeten hebben toen hun pas op latere leeftijd de misdaden werd onthuld van hen die zij als liefhebbende ouders zagen. En over hun lenslange schuldgevoelens, hoewel zij ook maar slachtoffers zijn. ARD, 23.30-00.15u.

Radio

Zomeravondconcert: Orlando Festival. Opnamen van afgelopen zaterdag in Kerkrade. Muziek van Gabrieli en Scarlatti door London Brass; Martinu (Elisabeth Perry, viool en Richard Wolfe, altviool); Dvorák (Miranda van Kralingen en Stefan Veselka); Verbey (Osiris Trio) en Haydn (Cuarteto Quiroga). Radio 4, 20.02-23.00u.