Tweede getuige van ‘tramincident’

Een anonieme getuige heeft tegenover RTV Noord-Holland bevestigd dat twee medewerkers van het vervoerbedrijf GVB op 6 augustus antisemitische uitspraken hebben gedaan. Ze durfde aanvankelijk niet met haar verhaal naar buiten te komen, maar ging overstag na een oproep van de Joodse Gemeente Amsterdam aan getuigen om zich te melden. „Het incident heeft mij diep geraakt”, zei de vrouw vanmiddag.

De vrouw vertelt dat zij de bestuurder van tram 17 via de intercom met de conducteur hoorde praten, ter hoogte van het Anne Frank Huis. De een vroeg zich volgens haar hardop af ‘wat al die mensen daar moeten’, want ‘ze’ [Anne Frank] is toch al lang dood? Daarop zou de collega hebben geantwoord dat „joden van geld houden”. De medewerkers van het GVB ontkenden dat ze dit gesprek hadden gevoerd.

Het incident kwam vorige week in de openbaarheid nadat een andere getuige verslag had gedaan aan Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam. „Wij hadden niet voor niets gerede twijfels over de lezing van de GVB-medewerkers”, zegt Eisenmann. „De bal ligt nu bij het GVB.”

Het GVB laat weten dat het graag in contact wil komen met de vrouw. „De kwestie is uitvoerig onderzocht. We hebben zelfs de filmbanden opgevraagd, maar daar zaten helaas geen geluidssporen bij.” Het GVB gaat de medewerkers nu vragen of ze bij hun verklaring blijven.