Tweede getuige ‘tramincident’ meldt zich - GVB kijkt opnieuw naar zaak

Er heeft zich een tweede getuige gemeld van het antisemitische tramincident dat in Amsterdam zou hebben plaatsgevonden. Foto NRC / Arjan de Jongh

Er heeft zich een tweede getuige gemeld die bevestigt dat er vorige week een antisemitisch incident heeft plaatsgevonden in tram 17 in Amsterdam. Dat meldde RTV Noord-Holland vanmiddag. De GVB zegt de zaak naar aanleiding van de melding opnieuw te willen onderzoeken.

Een lid van de Joodse Gemeente Amsterdam zat in tram 17 richting het Centraal Station op maandag 6 augustus, toen rond 11.20 uur bij de halte Westermarkt de conducteur in het Engels omriep dat dit de halte betrof voor de Westerkerk en het Anne Frankhuis. De bestuurder zou zich daarop via het omroepkanaal hebben afgevraagd wat al die mensen daar toch zoeken. De conducteur zou daarop geantwoord hebben: “De Joden moeten toch ergens hun geld aan verdienen.”

De bestuurder en conducteur van de tram ontkenden tegenover hun werkgever GVB dat het incident had plaatsgevonden. De Joodse gemeente Amsterdam vond het relaas van de GVB-medewerkers echter niet geloofwaardig en deed gisteravond een oproep aan getuigen van het incident om zich alsnog te melden.

Joodse gemeente blij met melding, hoopt op stappen GVB

Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente, is blij dat de vrouw zich heeft gemeld. “Het bewijst dat onze twijfels over de lezing van de trammedewerkers terecht was. Maar wij betreuren het ook dat het GVB niet de moeite heeft genomen om zelf een oproep te doen.” Eisenmann gaat ervan uit dat het GVB “gepaste stappen neemt”. “De bal ligt nu bij het vervoerbedrijf””, aldus Eisenmann tegenover NRC Handelsblad.

Twitter avatar RonEisenmann Ron Eisenmann Getuige wil anoniem blijven maar beschikt over vervoersbewijs #GVB. Ze heeft gereageerd nav oproep Joodse Gemeente Amsterdam #RTVNH

GVB gaat opnieuw met twee medewerkers praten

Een woordvoerder van het GVB laat aan NRC weten dat het vervoerbedrijf graag in contact wil komen met de tweede getuige. Ook gaat de vervoersorganisatie opnieuw praten met de twee medewerkers om te vragen of ze bij hun verklaring blijven.