Topman wil fonds voor medicijnen

De EU moet zelf geneesmiddelen gaan ontwikkelen voor zeldzame ziekten en daarmee de farmaceutische industrie buitenspel zetten. Daarvoor pleit bestuursvoorzitter van het Erasmus MC in Rotterdam Hans Büller in een vraaggesprek met de NOS. Hij spreekt van een „maatschappelijke plicht” tegenover van mensen met zeldzame ziektes. Met zijn oproep mengt Büller zich in het debat naar aanleiding van twee conceptadviezen van het College voor Zorgverzekeringen om de geneesmiddelen tegen de zeldzame ziekte van Fabry en de ziekte van Pompe niet meer te vergoeden. De behandeling ervan kost tonnen per patiënt per jaar. Büller wil minder macht bij de medicijnfabrikanten. Een Europees consortium met geld voor nieuwe medicijnen zou volgens hem een oplossing kunnen zijn. Novum