Time-columnist Zakaria geschorst

De bekende Amerikaanse journalist Fareed Zakaria is geschorst door de zender CNN en het weekblad Time omdat hij enkele passages in een column zonder bronvermelding had overgenomen uit een artikel van een ander.

Zakaria bood vrijdag in een verklaring zijn excuses aan en sprak van „een verschrikkelijke fout” die „volledig voor mijn rekening komt”.

CNN heeft Zakaria voor onbepaalde tijd geschorst als presentator van een politiek discussieprogramma. In Time zal zijn column een maand lang niet verschijnen, in afwachting van nader onderzoek.

Een rechtse Amerikaanse website berichtte afgelopen vrijdag dat Zakaria, die geldt als een aanhanger van president Obama, een alinea over wapenwetten had overgeschreven uit The New Yorker, zonder die bron te noemen. In de omstreden alinea worden jaartallen opgesomd waarin wapenwetten van kracht werden in verschillende Amerikaanse staten.

Volgens Time heeft Zakaria daarmee de regel overtreden dat zowel de inhoud als de formulering van een column „origineel” moet zijn.

Fareed Zakaria (48), geboren in India, was eerder columnist van Newsweek en hoofdredacteur van de internationale editie van dat tijdschrift. Hij studeerde aan Yale en Harvard, onder meer bij de politieke wetenschapper Samuel Huntington. Zijn nieuwste boek is The Post-American World (2008), in Nederland vertaald als De wereld na Amerika.