Leger rukt op in Aleppo - ‘rebellen schieten vliegtuig neer’

A fighter jet is engulfed in flames in this still picture taken from amateur video said to be shot on August 13, 2012. The video showed a fighter jet engulfed in flames in the sky in an episode described in the video as rebels shooting down a Syrian army fighter jet over the town of Mohassen, in Deir al-Zor province in Syria. A Syrian fighter jet crashed in eastern Syria on Monday, state television said, hours after rebels said they had brought down a jet in the same area. The official news channel Syria TV said the plane crashed due to technical problems during a "regular training mission". REUTERS/Social Media via REUTERS TV (SYRIA - Tags: CONFLICT MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
A fighter jet is engulfed in flames in this still picture taken from amateur video said to be shot on August 13, 2012. The video showed a fighter jet engulfed in flames in the sky in an episode described in the video as rebels shooting down a Syrian army fighter jet over the town of Mohassen, in Deir al-Zor province in Syria. A Syrian fighter jet crashed in eastern Syria on Monday, state television said, hours after rebels said they had brought down a jet in the same area. The official news channel Syria TV said the plane crashed due to technical problems during a "regular training mission". REUTERS/Social Media via REUTERS TV (SYRIA - Tags: CONFLICT MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Het gevechtsvliegtuig van het Syrische leger dat rebellen zouden hebben neerschoten boven de stad Mohassen, gaat in vlammen op. Foto YouTube

Het Syrische leger rukte vandaag op tot in een tweede door rebellen bezette wijk in Aleppo, waar nu hevige gevechten plaatsvinden. In het oosten van het land verhevigt de strijd ook, daar schoten opstandelingen naar eigen zeggen een gevechtsvliegtuig van het regime neer.

Het leger lijkt het verzet van de rebellen in Aleppo te breken na het al meer dan vijf dagen durende offensief in de stad. Volgens het Syrische Observatorium van Mensenrechten trokken troepen van het regime van president Bashar al-Assad de wijk Seif al-Dawla in. Eerder werd de wijk Salaheddin zwaar onder vuur genomen en gevochten met rebellen, schrijft persbureau AFP.

‘Regime geeft nu openlijk toe dat het gevechtsvliegtuigen inzet’

Hoewel de strijd in Aleppo in het voordeel van het leger beslecht lijkt te worden, boekten rebellen in de oostelijke stad Mohassen mogelijk een grote winst op het regime. Naar eigen zeggen schoten strijders daar een gevechtsvliegtuig van het leger uit de lucht, meldt persbureau Reuters. Dit zouden beelden zijn van de actie:

Volgens persbureau AP zou de piloot zich met de schietstoel in veiligheid gebracht hebben. Het Vrije Syrische Leger bevestigt het neerschieten van de MIG.

Foreign Policy-journalist Blake Hounshell noemt het neerschieten van het toestel een mogelijke ‘game changer’ voor de strijd in Syrië. Het zou betekenen dat het regime het voordeel in de lucht kan verliezen en dat het leger kwetsbaarder is geworden.

Twitter avatar blakehounshell Blake Hounshell Gamechanger if true RT @NOW_Syria: The rebel Free Syrian Army shot down a regime warplane, Al-Jazeera quoted activists as saying #Syria

Daarnaast, twitterde Hounshell, ook al zou het neerschieten niet bevestigd kunnen worden, geeft de Syrische staatstelevisie nu voor het eerst toe dat het gevechtsvliegtuigen inzet tegen rebellen.

Twitter avatar blakehounshell Blake Hounshell Worth noting that even if it’s misrepresenting the cause, Syrian state TV essentially admitting that fighter jets used against rebels