‘Stroomprijs Bonaire gaat met meer dan de helft omhoog’

De stroomprijs op Bonaire dreigt met meer dan vijftig procent omhoog te gaan door een conflict tussen het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) en de exploitant van een windmolenpark. Foto AP / David J. Phillip

De stroomprijs op Bonaire wordt met minstens vijftig procent verhoogd als niet wordt ingegrepen. Dat komt door een uitspraak van een arbitragecommissie in een conflict tussen het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) en de exploitant van een windmolenpark, zo meldt het Eilandbestuur, dat de aandelen van het WEB in handen heeft.

Het uitbaten van het windmolenpark was een stuk duurder uitgevallen dan voorzien, schrijft persbureau Novum. De exploitant wilde dat met terugwerkende kracht doorberekenen aan het elektriciteitsbedrijf. Het WEB weigerde, maar de arbitragecommissie heeft nu bepaald dat het toch moet opdraaien voor de hogere kosten.

Hoger beroep is niet mogelijk en de uitspraak is bindend. Het WEB moet dus per direct hogere rekeningen betalen en over de afgelopen jaren miljoenen extra betalen.


Grotere kaart weergeven

Verhagen zou instaan voor betaalbaarheid tarieven

Als niet snel een oplossing wordt gevonden, zou het energiebedrijf de tarieven met de helft moeten verhogen. Volgens het Eilandbestuur van de Nederlandse gemeente heeft minister van Economische Zaken Verhagen toegezegd er voor in te staan dat de energietarieven betaalbaar blijven. Toch zou het rijk de energievoorziening in de eerste plaats een taak van het lokale bestuur vinden.

Het bestuur wijst erop dat een groeiend deel van de bevolking niet kan rondkomen. Dat deel zou de tariefverhoging niet aankunnen. Ook wordt gevreesd dat winkels de verhoogde tarieven doorrekenen aan de klanten, waardoor die dubbel worden getroffen. Het bestuur maakt zich ook zorgen voor afnemend toerisme als hotels en horeca hun prijzen moeten verhogen.

GroenLinks vindt verhoging stroomprijs ‘onaanvaardbaar’

GroenLinks noemt de prijsverhoging onaanvaardbaar en wil dat de Nederlandse regering er een stokje voor steekt. Tweede Kamerlid Ineke van Gent gaat opheldering vragen aan minister van Binnenlandse Zaken Spies. Ze wil onder meer weten waar de prijsstijging precies door wordt veroorzaakt en of Spies maatregelen gaat treffen om de prijsstijging te blokkeren. “Bonaire is voor de lokale bewoner praktisch onbetaalbaar geworden. Nederland moet heel erg snel de gierende inflatie bestrijden”, aldus Van Gent.

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent Schriftelijke vragen gesteld. Duurzame energie moet betaalbaar zijn! RT @Teletekst “Desastreuze” stroomprijs Bonaire http://t.co/8uSsVZGo