Sissen

De verkiezingen komen eraan, en je merkt het meteen. Politieke partijen poneren de lulligste politieke speerpunten waarmee ze ons hun kamp in willen sleuren. Zo kwam de VVD Amsterdam deze week met een voorstel om het sissen naar vrouwen op straat strafbaar te maken. Ik ben natuurlijk tegen seksuele intimidatie, maar daar hebben we al een wet tegen, dus ik snap niet helemaal waarom die sissers nog extra aangepakt dienen te worden. Ze zijn toch een beetje de bouwvakkerfluiters van hun generatie.

GroenLinks kwam met een ander ‘kom dit ligt lekker in het gehoor en hier is iedereen het mee eens’ voorstel: maak kraanwater gratis in de horeca. Opdat wij geen duur bronwatertje hoeven te kopen, en omdat kraanwater beter voor het milieu is dan al die deftige watertjes in van die plastic petflessen.

Ja, inderdaad, GroenLinks, iedereen zal het met jullie eens zijn. Want gratis is altijd leuk. Maar dit idee wordt natuurlijk nu de wereld in geslingerd om op een makkelijke manier nieuwe kiezers te ronselen. Opdat wij op 12 september in het stemhokje met overtuiging het hokje van Jesse Klaver rood maken, omdat hij El Salvador is, de man die ons verloste van het dure bronwater in de horeca! Die man heeft visionaire ideeën! Die moeten we hebben! Net als die ene VVD’er die al dat gesis op straat wil aanpakken. Wat een man! Wat een plan! Ik kon al jaren niet over straat zonder telkens het geluid van leeglopende fietsbanden te horen!

Je ziet het al helemaal voor je. Al die politieke partijen met hun brainstormmiddagen. In het midden van de zaal een volgekliederde flip-over met daarnaast een partijlid met een rood zweethoofd. „Hondenpoep, oké, daar zit wat in. Maar wat hebben jullie nog meer? Waar heeft heel Nederland te een hekel aan? Wat zou een catchy wetvoorstel zijn?” Verschillende leden van de focusgroep Proefballonnetjes steken enthousiast hun vinger in de lucht. „Praten in een stiltecoupé!”, roept er eentje. „Iedereen haat pratende mensen in een stiltecoupé!” De rest knikt instemmend. „Mart Smeets! Verpakkingen die moeilijk open te maken zijn! Dat nieuwe programma van WNL waar niemand naar kijkt!”

Het partijlid met het rode zweethoofd schrijft driftig mee, en uiteindelijk komt men dus op sissende jongens en gratis water. Alsof er in dit land geen belangrijkere dingen op de agenda horen te staan. Wat een politieke armoe. Lieve politieke partijen, als jullie beloven je me serieuzere zaken bezig te houden, zal ik beloven nooit meer naar knappe jongens te sissen. Deal?