Russische volleyballers in thriller langs Brazilië

De Russische volleyballers hebben gisteren op spectaculaire wijze olympisch goud veroverd. In de finale tegen Brazilië werkten de Russen in de derde set twee wedstrijdpunten weg, waarna ze uiteindelijk in vijf sets wonnen: 19-25, 20-25, 29-27, 25-22 en 15-9.

Voor de Russen was het de eerste titel sinds de Sovjet-Unie op de Spelen in 1980 (in Moskou) goud veroverde. Het is voor Sovjet-Rusland de vierde keer in de geschiedenis dat het volleybalgoud wint, een record. Grote man bij de Russen was gisteren de 2,18 meter lange middenblokkeerder Dmitriy Muserskiy (23). Hij maakte een aantal belangrijke punten aan het slot van de derde set. In totaal was hij goed voor 31 punten.

De Brazilianen leken lange tijd het voorbeeld van hun vrouwelijke landgenoten te volgen, die zaterdag ten koste van de Verenigde Staten het goud pakten. Maar toen Rusland in het slot van de derde set de matchpoints wegwerkte, volgde de ommekeer. De mentaal geknakte Brazilianen waren niet meer in staat zich op te richten. Vier jaar geleden in Peking was het Braziliaanse volleybalteam ook verliezend finalist – tegen de Verenigde Staten.