Roken fors duurder: prijs sigaretten in vijf jaar met 38 procent omhoog

De prijzen van tabak zijn in Nederland ruim tweeënhalf keer harder gestegen dan in buurlanden. Foto AP / Paul Sakuma

De prijzen van sigaretten en shag zijn de afgelopen vijf jaar met 38 procent gestegen, aanzienlijk meer dan de inflatie van ruim tien procent. Dat blijkt vanochtend gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Rookwaren zijn vooral duurder geworden door accijnsverhogingen, die de laatste vijf jaar acht keer zijn doorgevoerd. Zonder deze belastingmaatregelen zouden sigaretten volgens het CBS twaalf procent duurder zijn geworden en shag dertien procent.

Nederlandse tabaksprijzen harder gestegen dan in buurlanden

De prijzen van tabak zijn in Nederland ruim tweeënhalf keer harder gestegen dan in buurlanden, schrijft persbureau Novum. Zo stegen de tabaksprijzen in België en Duitsland sinds juni 2007 met veertien procent, de kleinste stijging in de eurozone. De prijzen in Slovenië, Slowakije, Spanje en Estland stegen harder dan in Nederland. In Estland verdubbelden de prijzen zelfs bijna.

Voor sigaren is de accijns de laatste jaren niet verhoogd, waardoor de prijsstijging daarvan blijft steken op dertien procent.