Reddingsbrigade waarschuwt voor aflandige wind en sterke stroming

Foto Hollandse Hoogte / Roel Visser

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt mensen die de zee in willen, op te letten of sprake is van een zogenoemde aflandige wind en sterke stroming. Vooral voor beginnende surfers en kitesurfers is het volgens de reddingsbrigade bij dergelijke omstandigheden moeilijker weer naar de kant te komen.

Ook wordt geadviseerd bij een oostenwind niet de zee op te gaan met luchtbedden en andere drijvende voorwerpen, zo schrijft persbureau Novum.

De afgelopen week moest de Nederlandse reddingsbrigades 1432 keer in actie komen. In 74 gevallen was sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Het grootste deel hiervan werd veroorzaakt door zwemmers en watersporters die door de aflandige wind en sterke stroming in de problemen kwamen.

Van aflandige wind is sprake als de wind vanuit het oosten waait, waarvoor bij reddingsposten met vlaggen wordt gewaarschuwd. De gevaarlijke muistroom wordt veroorzaakt door water dat tussen zandbanken door met grote kracht terug naar zee stroomt.

Wie in een muistroom terechtkomt, moet volgens de reddingsbrigade rustig blijven en niet tegen de stroming in zwemmen. Mensen moeten zich laten meedrijven met de stroming en zodra die minder wordt evenwijdig aan de kust uit de stroming vandaan zwemmen. Vervolgens kan dan meestal rustig terug naar het strand worden gezwommen.