Radboud wil hallucinogene plant op mensen testen

De Amerikaanse wetenschapper en ex-verslaafde Howard Lotsof (1943-2010) deed succesvol research naar de aanpak met ibogaïne en kreeg zelfs patent op enkele behandelingen. Foto Flickr / Jason Wilson

De Radboud Universiteit wil onderzoeken of de hallucinogene plant ibogaïne mensen kan helpen van een drugsverslaving af te komen. Het zou de eerste keer zijn dat het effect van de plant op mensen wetenschappelijk wordt onderzocht, schrijft de Volkskrant vanochtend.

In de jaren zestig is onderzoek met ratten gedaan. Die vertoonden na een behandeling minder verslavingsverschijnselen. Op mensen is de werking nooit getest. Wel zijn er op internet verhalen te vinden van voormalig heroïne- en alcoholverslaafden die dankzij een enkele behandeling zijn afgekickt.

Voorarrest

Het onderzoeksteam, een samenwerking van de universiteit en verslavingszorginstelling IrisZorg, wil nu tien tot vijftien drugsverslaafden onder strikte medische begeleiding een ibogaïnebehandeling laten ondergaan. In het alternatieve circuit wordt het middel al gebruikt. Daaruit is gebleken dat de bijwerkingen niet zonder risico’s zijn.

Eind vorig jaar werd een alternatieve genezeres uit het Utrechtse Kockengen opgepakt. Ze zou in maart een cliënt bij een hotel langs de A2 bij Breukelen met het middel hebben behandeld en hem verward hebben achtergelaten. De Zwitser rende de snelweg op en overleed.

Een andere patiënt werd eerder vorig jaar met ernstige problemen opgenomen in een ziekenhuis. Toen hij uit een coma ontwaakte, bleek hij blind te zijn. Het voorarrest van de genezeres werd vorige week met een maand verlengd.

Zuivere ibogaïne moeilijk verkrijgbaar

Het onderzoeksplan is opgesteld door psychiater Toon van Oosteren en verslavingsarts Maarten Belgers. Het onderzoek is nog niet begonnen omdat zij moeite hebben om aan goede zuivere ibogaïne te komen. Er is nog geen instantie gevonden die een constante kwaliteit kan leveren.

De farmaceutische industrie wil volgens de wetenschappers niet meewerken. Daarom zoeken ze nu naar andere wegen.

Ibogaïne komt uit de wortel van de ibogaplant uit West-Afrika. Als het als poeder wordt geslikt, heeft het een sterk hallucinerende werking. Traditionele stammen gebruiken de stof bij ceremonies. Het middel is in Nederland niet verboden.