Politie zet foto’s relschoppers Rotterdam online

Door rellen rond het Stadhuisplein in Rotterdam eind juli sneuvelden ruiten van winkels. Hier het nabijgelegen filiaal van Hugo Boss. Foto NRC / Walter Herfst

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft foto’s vrijgegeven van verdachten die betrokken waren bij rellen in het centrum van Rotterdam eind juli.

De foto’s zijn te vinden op de website van de politie. De verdachten konden zich tot vandaag vrijwillig melden bij de politie, maar niemand heeft dat gedaan. De hulp van het publiek wordt nu ingeroepen om de relschoppers te identificeren.

Veel schade in binnenstad Rotterdam

In de nacht van 25 en 26 juli sloegen feestgangers in het centrum van Rotterdam aan het plunderen. Tien winkels werden vernield, één brillenzaak werd geplunderd. Ook zes auto’s en twee betaalautomaten liepen schade op.

Al drie relschoppers veroordeeld

De politie moest meerdere charges uitvoeren om de relschoppers in toom te krijgen. Ook een feest in de Baja Beach Club dreigde na meerdere vechtpartijen uit de hand te lopen. Om verdere escalatie te voorkomen, werden vijftien vechtersbazen op gezag van de politie ‘s nachts uit de discotheek verwijderd. Tientallen relschoppers voegden zich bij de groep, die volgens de politie “zichtbaar onder invloed van alcohol en drugs” was. De inzet van twee politiehonden “had nauwelijks invloed op hun gedrag”.

Drie relschoppers werden tot celstraffen van 10 weken tot 6 maanden voor geweldpleging en plundering veroordeeld via een snelrechtprocedure, schrijft de NOS.