PKK gaat stap verder en ontvoert nu Turks parlementslid

Eerder deze week werden bij een aanslag op een dorp in Hakkari zes soldaten en twee ordehandhavers gedood. In het gevecht met de PKK vielen aan Koerdische zijde daarna zestien doden. Foto AFP

Koerdische militanten hebben een Turks parlementslid ontvoerd. Hoewel kidnappen voor de PKK niet ongewoon is, heeft de organisatie nog nooit een dergelijk hoge overheidsfunctionaris als doelwit gesteld.

Het gaat volgens Reuters om Huseyin Aygun van de grootse oppositiepartij in Turkije, de Republikeinse Partij voor het Volk (CHP). Hij werd gisteravond gekidnapt toen hij in zijn zuidoostelijk gelegen kiesdistrict Tunceli onderweg was.

De verhoudingen tussen de PKK en de regering van premier Tayyip Erdogan staan toch al onder hoogspanning. Zaterdag zei hij nog dat er een direct verband is tussen het oplaaiende geweld in Turkije en de crisis in buurland Syrië. In Ankara wordt vermoedt dat de PKK zich laat bewapenen door de Syrische president Bashar al-Assad.