Organisatie van Islamitische Samenwerking schorst Syrië - ‘klap voor het regime’

Syrische vluchtelingen in een opvangkamp, vlak over de grens met Jordanië. Foto Reuters/Majed Jaber

De Organisatie van Islamitische Samenwerking schorst Syrië lid naar aanleiding van de gewelddadige onderdrukking van het volk die nu zeventien maanden gaande is. Dat heeft de organisatie vanavond officieel bekend gemaakt, aldus persbureau Reuters.

De Samenwerking is een verbond van, na de schorsing van Syrië, 56 islamitische landen. Onder anderen Saudi-Arabië, Egypte, Libië, Turkije, Indonesië en Pakistan zijn hieraan verbonden. Het doel van de organisatie is het behartigen van de internationale belangen van moslims.

Volgens Carolien Roelants, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad, verandert hiermee feitelijk niets, maar is het wel wederom een tegenvaller voor het regime:

“Deze groep is de enige organisatie specifiek van islamitische landen. Syrië trekt zich waarschijnlijk weinig aan van deze samenwerking en feitelijk verandert er ook niets. Toch is elke dergelijke maatregel vervelend voor het regime. Het onderstreept wederom dat het land wordt buitengesloten, en niet wordt geaccepteerd. Symbolisch is het daarom een klap voor Assad.”

‘Gevolg van negeren eisen van het volk’

Het lidmaatschap van Syrië is vandaag besproken tijdens een overleg van de Organisatie in Mekka, Saudi-Arabië. De leider van het islamitische verbond, de Turk Ekmeleddin Ihsanoglu, verklaarde eerder vandaag al dat Syrië waarschijnlijk zou worden geschorst:

“Dit besluit wordt zonder obstakels binnen de Organisatie genomen. [...] Dit is het gevolg is van het negeren van de eisen van het volk”.

Alleen Iran, een bondgenoot van het Syrische regime, is tegen schorsing, zo verklaart de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, tegenover verslaggevers in Jeddah:

“De schorsing van het lidmaatschap vormt geen enkele stap in de richting van een oplossing voor dit conflict. Het probleem wordt simpelweg uit de weg gegaan. Wij willen dit conflict juist tot een goed einde brengen.”

Negen maanden geleden werd Syrië al geschorst door de Arabische Liga. Het land mag weer toetreden tot de Liga, de organisatie van Arabische landen die de samenwerking tussen de lidstaten wil bevorderen, als het regeringsleger zich terugtrekt uit steden, de tegenstanders van het regime worden vrijgelaten en de regering het gesprek met de oppositie aangaat.