‘Criminelen proberen slachtoffers Dorifel-virus op te lichten’

Het virus dat de computersystemen van onder meer een aantal gemeenten platlegde is sinds een paar dagen weer onder controle. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Criminelen grijpen het Dorifel-virus aan om internetgebruikers via de telefoon op te lichten. Daarvoor waarschuwt het meldpunt Fraudehelpdesk vanmiddag. Volgens de helpdesk zijn meerdere mensen benaderd door nepmedewerkers van Microsoft die hulp aanbieden bij het verwijderen van het virus.

Het Dorifel-virus dook vorige week op in de computersystemen van gemeenten, bedrijven en andere instellingen. Digitaal forensisch onderzoeksbureau Digital Investigation denkt dat tienduizenden computers zijn geïnfecteerd. Het virus heeft ook de bankgegevens van honderden Nederlandse klanten verzameld.

Sinds het virus is opgedoken worden mensen gebeld die zich voordoen als medewerkers van Microsoft die voor een hoog bedrag een antiviruspakket aanbieden dat niet werkt. De nepmedewerkers vragen ook om onder meer creditcardgegevens. De oplichters proberen de slachtoffers bovendien software te laten downloaden waarmee ze de computer op afstand overnemen.

Sinds vorige week geen nieuwe meldingen virus ontvangen

Afgelopen zaterdag werd bekend dat dat het Dorifel-virus weer onder controle is . Volgens een woordvoerder van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is “de grootste dreiging weggenomen” en zijn sinds vorige week geen nieuwe meldingen ontvangen.

Het NCSC onderzoekt nog hoeveel computers uiteindelijk zijn besmet met het virus. De High Tech Crime Unit van het Korps Landelijke Politiediensten is op zoek naar de daders. Het NCSC werkt met verschillende partijen samen om de restanten van Dorifel weg te halen en bijvoorbeeld buitenlandse websites die door de cybercriminelen misbruikt werden uit de lucht te halen. Internetserviceproviders krijgen informatie om klanten te beschermen.