Olympische Spelen kort

A handout image obtained from the London 2012 organising committee (LOCOG) on July 27, 2011 shows a London 2012 Olympic medal designed by British artist David Watkins. The Olympic medals’ circular form is a metaphor for the world. The front of the medal always depicts the same imagery at the summer Games, the Greek Goddess of Victory, Nike, stepping out of the depiction of the Parthenon to arrive in the host city. The design for the reverse of the London 2012 Olympic medals contains five main symbolic elements: the dished background suggests a bowl similar to the design of an amphitheatre, the core emblem is an architectural expression, a metaphor for the modern City, the grid brings both a pulling together and sense of outreach on the design - an image of radiating energy that represents the athletes’ achievements and effort, the River Thames is a symbol for London and the square is the final balancing motif of the design, opposing the overall circularity of the design and emphasising its focus on the centre and reinforcing the sense of ‘place’ as in a map inset. AFP PHOTO / LOCOG/ HO ---- EDITORS NOTE ---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT *AFP PHOTO / LOCOG/ HO* - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS AFP

Brabanders aan kop

De meeste Nederlandse medaillewinnaars komen uit Noord-Brabant. Sporters uit deze provincie veroverden veertien medailles.

De koning van de Spelen

Dit is wat ik wilde, dit was mijn hoofddoel: een legende worden.

Usain Bolt moet nieuwe doelen stellen voor de toekomst.

Bolt gaat batten

Denk erover om cricket te spelen in Australië.

Usain Bolt heeft een aanbod van Melbourne Stars gekregen.

China onttroond als medaillewinnaar

We moeten de problemen onder ogen zien en leren van deze Spelen.

Liu Peng, chef van de Chinese equipe

De social games

Er zijn 150 miljoen tweets geplaatst over de Spelen, meldt Twitter. Op het het hoogtepunt, de 200-meterrace van Bolt, werden 80.000 berichtjes per minuut geplaatst.