Olympisch nieuws

Wit-Russin betrapt op doping bij kogelstoten

Rotterdam. Het IOC heeft vanmorgen bekend gemaakt dat de Wit-Russische kogelstoter Nadzeya Ostapchuk is betrapt op dopinggebruik. De krachtvrouw won vorig weekend verrassend goud door de Nieuw-Zeelandse Valerie Adams voor te blijven. Zij was de afgelopen drie jaar de sterkste op het wereldkampioenschap. Uit twee urinemonsters bleek dat de Wit-Russische e anabole steroïde methenolone heeft gebruikt. Het goud gaat nu naar wereldkampioene Adams, het zilver is voor de Russische Kolodko. De Chinese Gong kan door de positieve plas nu ook rekenen op een bronzen medaille (NRC).

Bokser Joshua bezorgt Britten 29ste goud

Londen. De Britse bokser Anthony Joshua heeft gisteren de finale van de superzwaargewichten gewonnen. In de eindstrijd versloeg hij nipt de Italiaan Roberto Cammarelle. Na drie rondes was de score 18-18, maar de jury kende de 22-jarige Joshua de zege toe. Het was de 29ste en laatste gouden medaille voor Groot-Brittannië. Bij de lichtzwaargewichten won de Rus Egor Mekhontcev, hij versloeg in de finale de Kazach Adilbek Niyazymbetov op punten. Voor Kazachstan was er bij de weltergewichten wel goud. Serik Sapiyev won van de Brit Freddie Evans (17-9). De Oekraïner Vasyl Lomachenko won goud bij het onderdeel lichtgewichten, hij versloeg Soonchul Han uit Zuid-Korea. Bij de vlieggewichten was de Cubaan Robeisy Ramirez Carrazana de sterkste, hij klopte de Mongoliër Tugstsogt Nyambayar. (Novum)

Mountainbiker Houts 17de, goud Kulhavy

Londen. Rudi Houts, de laatste Nederlander die op de Spelen in actie kwam, is op de zeventiende plaats geëindigd bij het mountainbiken. De Tsjech Jaroslav Kulhavy won goud. De Zwitser Nino Schurter behaalde zilver, brons ging naar de Italiaan Marco Aurelio Fontana. Houts begon goed, maar haakte af toen het tempo omhoog ging. Ook reed hij lek, en verloor zo drie plaatsen. Hij reed lang op een veertiende plaats, tot hij op anderhalve ronde voor het einde lek reed. Dat kostte hem drie plaatsen. (Novum)

Franse handballers prolongeren titel

Londen. De Franse handballers hebben gisteren hun olympische titel geprolongeerd. Frankrijk was in de finale met 22-21 te sterk voor Zweden. Het brons ging naar Kroatië, dat in de strijd om de derde en vierde plaats Hongarije versloeg. Ook de Noorse vrouwen prolongeerden hun olympische titel. Ze wonnen in de finale met 26-23 van Montenegro. Voor de voormalige deelstaat van Joegoslavië is het de eerste olympische medaille sinds de onafhankelijkheid in 2006. (Novum)

Waterpoloërs Kroatië verslaan Italië in finale

Londen. De Kroatische waterpoloërs zijn gisteren olympisch kampioen geworden. In de finale werd Italië met 8-6 verslagen. Het brons was voor Servië, dat Montenegro met 12-11 versloeg. (Novum)