Oké, 2-2. Maar wat zijn de statusupdates?

Na afloop van Ajax-AZ ging het nauwelijks over de wedstrijd. Wie gaat waarheen, dat was de vraag.

Redacteur Voetbal

Amsterdam. Rechtsachter Gregory van der Wiel van Ajax is 24 jaar en hij heeft in zijn loopbaan al meer kritiek over zich heen gekregen dan de meeste publieke figuren in een heel leven. Logisch dat je dan een afweermechanisme opbouwt. Dat van hem komt neer op het volgende: alles is zo betrekkelijk in dat voetbalwereldje van ons. Wie wint heeft vrienden, wie verliest niet. Dat is topvoetbal.

Gisteren was het weer zo’n dag dat hij vrienden had. Misschien wel de slechtst spelende Nederlandse international van het afgelopen EK schoot bij zijn eerste officiële optreden sinds de afgang van Oranje in Charkov maar meteen in de negende minuut van 25 meter in de linkerbovenhoek: 1-0. Iemand nog vragen over het EK?

Van der Wiel werd verkozen tot Man of the match aan Ajax-zijde en dus kreeg hij bloemen en zoenen na het 2-2 gelijkspel tegen AZ. Maar het cynische gejuich dat bij de wissel van linksachter Daley Blind opsteeg uit de Arena was voor Van der Wiel een veel vertrouwdere sensatie. Zo vaak was hij de man die het gedaan had in de ogen van het kritische publiek. „Gewoon niks van aantrekken. Straks speelt Daley weer goed en staan ze weer voor hem op de banken”, weet Van der Wiel uit ervaring.

Heden hosanna, morgen kruisigt hem. Het kan de lijfspreuk zijn van Van der Wiel. Kritiek of loftuiting, hij wordt er niet warm of koud van. Terwijl Nederland zich wentelde in de verschillende reconstructies van het echec in Polen en Oekraïne, genoot Van der Wiel volop van een lange vakantie in New York en Miami. „Natuurlijk is er een hoop gedoe als je verliest. Als je wint is iedereen je vriend. Iedereen weet dat we ondermaats gepresteerd hebben op het EK, dat is geen geheim”, blikte hij gisteravond summier terug.

Van der Wiel legde na de uitschakeling tegen Portugal in een interview met RTL 4 de schuld voor zijn slechte spel voor een deel bij ploeggenoten. Weer kreeg hij de voetbalnatie over zich heen. Dat hij door de nieuwe bondscoach Louis van Gaal niet is geselecteerd voor de oefeninterland tegen België woensdag heeft daar volgens hemzelf niets mee te maken. „Ik had al niet verwacht dat ik zou worden geselecteerd, omdat ik in de voorbereiding nog geen minuut in het eerste van Ajax heb gespeeld. Ik heb eigenlijk alleen maar zestig minuten met Jong Ajax meegedaan, dus ik begrijp zijn keuze wel.”

Ploeggenoot Ricardo van Rhijn, die gisteren goed op de been bleef centraal achterin, is boven Van der Wiel verkozen in de selectie van Van Gaal, maar dat steekt de WK-finalist van 2010 niet. Sterker nog: „Het zou een beetje apart zijn om Ricardo, die de hele voorbereiding voluit met het eerste meedeed, thuis te laten en mij mee te nemen.”

De interessante topwedstrijd gistermiddag tussen Ajax en AZ, twee jeugdige elftallen in opbouw, was na afloop maar even onderwerp van gesprek. In de mixed zone werd er vooral geïnformeerd naar statusupdates. Hoe staat het met de verschillende transfers? Theo Janssen sprak openlijk zijn vermoeden uit dat zijn plek op de reservebank gisteren te maken had met zijn waarschijnlijke vertrek naar Vitesse – een overgang die hij nog niet kan of wil bevestigen. Vurnon Anita moet alleen zelf nog met Newcastle United tot afspraken komen. Jan Vertonghen was al vertrokken naar Tottenham.

Rijst de vraag: wat blijft er eigenlijk over aan ervaring bij de landskampioen? Ook de 35-voudig international Van der Wiel wil nog steeds weg. Na de mislukte poging van Valencia om hem over te nemen heeft hij zijn zaakwaarnemer ingeruild voor de gewiekste Mino Raiola, een spelersmakelaar met een enorm netwerk. „Hij is nu bezig voor me. Maar ik moet het zelf op het veld laten zien. Hij kan die interesse niet opwekken bij clubs.”

Ajax speelde gisteren een probleemloze eerste helft, maar vlak na rust scoorde Jozy Altidore binnen twee minuten twee keer. Kolbeinn Sigthórsson maakte op fraaie wijze gelijk, maar de mooiste was toch de openingstreffer van Van der Wiel. Dat is er „een voor de highlights” op een dvd van zijn carrière, lachte de Ajacied. Maar hij weet als geen ander: morgen kan het weer helemaal anders zijn.